Vijesti 20.09.2018.

ĐAJIĆ: U ponedjeljak prva operacija u novim hirurškim salama

ČITANJE: 3 minute

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić izjavio je Srni da će u ponedjeljak, 24. septembra, promotivnu operaciju u novoopremljenim hirurškim salama u sjevernom krilu UKC-a obaviti domaći i ruski ljekari iz Sankt Peterburga.

“Riječ je laparoskopskoj operaciji tumora debelog crijeva uz minimalan rez, poslije koje se pacijent vrlo brzo oporavlja i biva pušten kući nakon samo nekoliko dana. Razlika između ove i klasične operacije debelog crijeva je ogromna, a dovoljno je reći da nakon klasične operacije pacijent ostaje u bolnici i do 15 dana, a na bolovanju od tri do šest mjeseci”, rekao je Đajić.

Đajić je objasnio da će nakon preseljenja svih klinika pod jedan krov, u subotu, 22. septembra, biti mnogo lakše organizovati rad i zbrinjavanje najugroženijih pacijenata.

“Do sada smo sanirali, adaptirali i pustili u funkciju Centralni medicinski blok u kojem će ležati pacijenti, radimo adaptaciju južnog krila gdje će biti poliklinički dio i Kardiohirurgija i završili smo sjeverno krilo, gdje je smješten Urgentni centar i Patologija”, rekao je Đajić.

On je dodao da će u sjevernom krilu biti zbrinjavani svi hitni slučajevi, gdje je smještena Intenzivna njega i novoopremljene hirurške sale, kakve imaju samo najsavremeniji zdravstveni centri na svijetu.

Đajić je napomenuo da će ovo značiti ogroman tehnički i organizacioni napredak, jer se prilikom zbrinjavanja pacijenata neće gubiti na vremenu zbog dovoženja sa stare lokacije na Paprikovac, radi CT-a i magnetne rezonance.

“Veoma često izlječenje pacijenata jednako zavisi od stručno pružene pomoći koliko i od vremena pružene pomoći. Sada će pacijenti u Urgentnom centru na samom prijemu imati kompletnu dijagnostiku, gdje ćemo pacijenta moći da obradimo za desetak minuta i da ga samo desetak metara dalje zbrinemo u jednoj od dvije vrhunski opremljene hirurške sale”, naglasio je Đajić.

Prema njegovim riječima, već su kompletirani timovi za hitna zbrinjavanja pacijenata koja će se mjeriti minutima, a ne satima, što je od velikog značaja za pružanje zdravstvenih usluga.

Đajić je napomenuo da je ove godine više od 100 naših ljekara išlo na edukaciju u inostranstvo, kako bi spremno dočekali rad na najsavremenijoj opremi.

On je najavio da bi novoizgrađeno sjeverno krilo UKC-a trebalo svečano da otvore predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Željka Cvijanović, ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić i on, kao generalni direktor najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj.

“Očekujemo delegaciju iz Srbije, koju će činiti oko 20 ljekara i direktora vodećih zdravstvenih ustanova, kao i ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar. Imamo najavu da bi otvaranju mogao da prisustvuje i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić”, rekao je Đajić.

Đajić je istakao da očekuje da će na ceremoniju otvaranja doći od 5.000 do 10.000 građana iz svih dijelova Srpske, kao i mnogobrojne visoke zvanice.

On je dodao da će ovom događaju prisustvovati i vrhunski profesori iz klinike “AKH” iz Beča, koji će sa UKC-om i sa banjalučkim Medicinskim fakultetom potpisati ugovor o saradnji, na osnovu kojeg će veći broj ljekara sa UKC-a moći da boravi na edukaciji i da odradi dio specijalizacije u Beču.

“Naš cilj je da ljekari iz ove prestižne klinike i ubuduće dolaze u Banjaluku, jer planiramo da UKC ekonomski otvorimo i za pacijente iz inostranstva, koji nisu osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i koji bi usluge plaćali po određenim cijenama”, rekao je Đajić.

On je dodao da sve zaposlene u UKC-u nakon otvaranja sjevernog krila čeka težak posao preseljenja pacijenata sa stare lokacije.

“Sada imamo oko 150 pacijenata na donjoj lokaciji koje trebamo prevesti na Paprikovac i paralelno organizovati rad na dvije lokacije. Očekujemo da će u narednih 10 do 15 dana preseljenje biti završeno i da će sav posao biti organizovan na Paprikovcu”, rekao je Đajić.

(Srna)