Vijesti 21.04.2021.

Đajić: UKC RS uvijek u samom vrhu zdravstvenog sistema

ČITANJE: 2 minute

Univerzitetsko-klinički centar uvijek je bio u samom vrhu zdravstvenog sistema, i prije nego što je nastala pandemija virusa korona – rekao je za RTRS direktor UKC Republike Srpske dr Vlado Đajić.

Đajić je istakao da se na njegovu inicijativu realizovala ideja da se razvijaju bolnice i u drugim većim gradovima Srpske, da se edukuje medicinsko osoblje i da se bolnice opremaju sa respiratorima.

– Vlada je prihvatila ovu moju ideju i sada imamo i u Doboju, Bijeljini, Trebinju, Istočnom Sarajevu, Prijedoru, Nevesinju… dijametralno drukčije bolnice od onih kakve su bile prije pandemije. To su potpuno osposobljene bolnice sa kvalitetnim kadrom – istakao je Đajić.

On je naglasio da je najbolji način da se odbranimo od virusa korona nošenje maske i održavanje fizičke distance.

– Što se tiče vakcina, ja sam prvi vakcinisan u BiH i veoma vjerujem u ovu vrstu zaštite. Preporučujem svim ljudima da se vakcinišu – istikao je Đajić i dodao da ne treba imati bilo kakve sumnje u efikasnost bilo koje vakcine jer su sve provjerene od strane kontrolnih mehanizama.

Đajić se osvrnuo i na kritike koje su mu upućene na račun gradnje garaža u sklopu UKC-a. Istakao je da se ne radi o jednostavnom objektu sa parking mjestima.

– To nije garaža, već grad koji je veći od samog objekta kliničkog centra koji će imati 80.000 kvadrata na pet spratova, četiri izlaza, šest liftova i 2.300 parking mjesta, kao i punjače za električne automobile. Ovim objektom biće riješeni problemi i zaposlenih na UKC-u i pacijenata koji neće više brinuti gdje parkirati svoj automobil – kaže Đajić.

On je dodao da je u konačnici cijena objekta po kvadratnom metru 200 evra po sistemu ključ u ruke, prenosi bl-portal.

– Ovu garažu ne gradi UKC, već gradnju finansira Vlada Srpske. To je genijalna odluka za nas jer mi ne investiramo, ali ipak upravljamo tim objektom. Samo od naplate parkinga od 1 KM mi možemo zaraditi milion maraka godišnje – ističe Đajić.

Đajić je napomenuo da UKC planira i izgradnju hemato-onkološke klinike, psihijatrijske klinike, kao i palijativnog odjela za najteže pacijente, čime će sve klinike u Banjaluci biti na jednom mjestu.

(A.M.)

Oznake: Vlado Đajić