Vijesti 29.11.2018.

ĐAJIĆ: Značajna saradnja sa onkološkim centrom u Sankt Peterburgu

ČITANJE: 1 minuta

Ruska medicina je na izuzetno visokom nivou, ima dobre ljekare i opremu, zbog čega je saradnja sa njima od izuzetnog značaja za zdravstvo Republike Srpske, izjavio je generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Srpske Vlado Đajić.

Đajić je istakao da ruski ljekari stiču obrazovanje u Evropi i Americi, te da primjenjuju najsavremenije dijagnostičke i terapijske procedure kao u najrazvijenim zemljama.

On je naveo da je saradnja već uspostavljena, ali da će biti ozvaničena potpisivanjem sporazuma sa Onkološkim centrom u Sankt Peterburgu, koji će podrazumijevati odlazak domaćih kadrova u Rusiju na edukaciju i dolazak ruskih stručnjaka u UKC.

“Ruski ljekari su već uradili laparaskopsku operaciju stomaka, što je bila prva operacija u savremeno opremljenim salama. Oduševljeni su našim uslovima, salom i opremom, jednom od najsavremenijih za savremene endoskopske operacije sa malim rezovima”, podsjetio je Đajić.

On je dodao da je već potpisao sporazum koji je delegacija UKC-a danas odnijela u Rusiju, gdje bi trebalo da ga potpiše i rukovodstvo Onkološkog centra, te vjeruje da će saradnja biti uspješna kao što je sa zdravstvenim centrima iz Beograda, Beča i Ljubljane gdje su ljekari iz Srpske kontinuirano na edukaciji.

Prema njegovim riječima, delegacija UKC-a će u Sankt Peterburgu razgovarati i sa predstavnicima ostalih bolnica o eventualnoj saradnji.

Đajić je istakao da je saradnja u oblasti zdravstva uspostavljena i zahvaljujući podršci rukovodstva Sankt Peterburga i dogovora koji je postignut sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom dok je obavljao funkciju predsjednika Republike Srpske.

(Srna)