Vijesti 21.05.2021.

Đajiću uručena Povelja ambasadora osoba sa Daunovim sindromom

ČITANJE: 2 minute

Predstavnici Daun sindrom centra Banjaluka uručili su danas generalnom direktoru Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vladi Đajiću Povelju ambasadora osoba sa Daunovim sindromom zbog njegove dugogodišnje nesebične podrške.

Povelju ambasadora osoba sa Daunovim sindromom je kao znak zahvalnosti i uvažavanja Đajiću uručilo deset osoba sa Daunovim sindromom iz Banjaluke, Prijedora i Laktaša.

Direktor Daun sindrom centra Banjaluka Zoran Jelić uručio je Đajiću i protokol koji se tiče saopštavanja dijagnoze Daunovog sindroma prilikom rođenja djeteta.

Ovaj protokol ruskog Ministarstva zdravlja je uticao da se u većem dijelu Rusije broj ostavljene djece sa Daunovim sindromom svede na nulu.

Đajić je rekao da je za svoj humani rad dobio brojna priznanja, odlikovanja i medalje, ali da mu je današnje posebno i jedno od najdražih.

“Povelja ambasadora osoba sa Daunovim sindromom mi mnogo znači i daje mi podstrek za dalji rad. Mnogi misle da ja pomažem njima, međutim, oni su pomogli i mnogo meni”, rekao je Đajić novinarima na svečanosti u UKC-u.

Radeći sa njima i posmatraući ih, naveo je on, naučio sam da postoje mnogo vrednije stvari od onih za koje svakodnevno mislimo da jesu.

Foto: Srna

“Shvatio sam da su nedostatak koji možda imaju u pokretivosti nadoknadili nečim što je većina ljudi u ovom savremenom svijetu izgubila, a to je ljubav, radost i sreća kada ostvare nešto što možda za običnog čovjeka ništa ne znači”, rekao je Đajić.

Jelić je naveo da su predstavnici Daun sindrom centra Banjaluka zahvaljujući Đajićevoj pomoći stigli do Moskve, gdje su ove godine i pobijedili na Međunarodnom gastronomskom festivalu.

“Zahvalni smo ovom čovjeku koji je požrtvovano brinuo o ovim osobama tokom pandemije virusa korona”, naglasio je Jelić.

On kaže da su zahvalni Đajiću i što je organizovao prvu fudbalsku reprezentaciju sastavljenu od osoba sa Daunovim sindromom iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, kao i prvu fudbalsku utakmicu sa predstavnicima Vlade Srpske, te pomogao da se formira prvi ženski fudbalski tim osoba sa Daunovim sindromom.

Jelić je naveo da je Đajić organizovao i onlajn susret sa najvećom ruskom organizacijom “Daunsajd ap”, sa kojom su uspostavili saradnju.

(Srna, E.M)

Oznake: Vlado Đajić