Vijesti 20.07.2020.

ĐAKOVIĆ DEVIĆ: Epidemiološka situacija u Republici Srpskoj i dalje nepovoljna

ČITANJE: 1 minuta

Jelena Đaković Dević, epidemiolog Instituta za javno zdravstvo RS kazala je da je epidemiološka situacija u Republici Srpskoj i dalje nepovoljna, a ono što je bitno naglasiti je da se promijenila struktura oboljelih.

– Na početku epidemije virusa korona uglavnom smo teže kliničke slike viđali kod osoba starije životne dobi i osoba sa hroničnim bolestima. Sada teške kliničke slike imamo i među mlađom populacijom – rekla je Đaković Dević za RTRS.

Istakla je da je to negdje i očekivano.

Novooboljeli su, prema njenim riječima, uglavnom “mobilna” populacija, koja se trenutno sada mnogo više nalazi u situacijama gdje je prenos virusa moguć.

Istakla je da postoji više razloga za ovako veliki broj zaraženih.

“Analizirajući situaciju na terenu sa našim epidemilozima više je razloga za velike brojeve. Otkrivali smo mnogo zaraženih u firmama, vrtićima, na raznim proslavama i okupljanjima, gdje se nisu mogle ispoštovati preporučene mjere” istakla je Đaković Dević.

Dodala je da brojke zaraženih su nešto što nam se apsolutno ne dopada.

Kako kaže od početka juna se bilježi neka uzlazna putanja što se tiče novooboljelih, a u posljednje dvije sedmice sa izraženim pogoršanjem.

Što se tiče same kliničke slike oboljelih, dodala je da je i dalje negdje 80 odsto slučajeva, gdje je slaba klinička slika ili su asimptomatski nosioci virusa.

(A.M/banjaluka.net)