ĐAKOVIĆ: Gostovanje Dječijeg pozorišta u Kini veliki društveni uspjeh

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković ocijenila je da je protekla godina za Dječije pozorište Srpske bila veoma uspješna, te da ju je obilježilo višednevno gostovanje ansambla lutkarske predstave “Folklorna magija” u Kini.

Đakovićeva, koja je danas posjetila Dječije pozorište, naglasila je da je veliki uspjeh za ovo pozorište poziv koji je stigao iz Kine, jer je to bila izuzetna prilika da višemilionskoj publici u kineskom gradu Donguan predstavi svoje umijeće, ali i tradiciju srpskog naroda.

Ona je dodala da su veliki uspjeh zabilježile i predstave “Tužni princ”, koja je ove godine obilježila 20 godina izvođenja, kao i “Mačak u čizmama”, koja je osvojila dva gran-prija – u Subotici i Bugojnu.

“Obilježavanje jubileja “Tužnog princa” bio je značajan i emotivan događaj, jer je to antologijska predstava savremenog teatra sjenki”, rekla je Đakovićeva.

Ona je izrazila nadu da će i sljedeće godine biti nastavljena dobra saradnja ovog teatra sa teatrima iz regiona.

“Veliki značaj ima i saradnja koju ova kuća ima sa teatrima iz Srbije, jer jedni drugima imamo šta da pokažemo, a veoma je značajno i da naše stvaralaštvo bude vidljivo van granice Srpske”, istakla je Đakovićeva.

Direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske Ljiljana Labović Marinković rekla je da je u teatru ove godine izvedeno 189 predstava, te da ih je pogledalo više od 39.000 gledalaca.

“Sa velikim zadovoljstvom i ushićenjem mogu da najavim, za nedjelju, 16. decembra, otvaranje manifestacije “Snješkovo”, koja svojim izuzetnim programom okupi veliki broj djece svih uzrasta”, rekla je Marinkovićeva.

Ona je istakla da brojne nagrade i priznanja koje je ansambl ovog pozorišta osvojio na festivalima i gostovanjima, govore o uspjehu i uzlaznim putanjama kojima se Dječije pozorište kreće.

Marinkovićeva je rekla da je Dječije pozorište sa svojim repertoarom spremno i za narednu godinu, te da bi u januaru trebalo da počnu i probe predstave “Ježeva kućica”.

“Ove godine smo imali pet premijera, a najigranija predstava, sa ukupno 30 izvođenja, bila je “Nismo svi letač” “, rekla je Marinkovićeva.

(Srna)

REZULTATI VJEŠTAČENJA: Piralena u “Incelu” ima i do 2.800 puta više od dozvoljenog

Pojedini dijelovi zemljišta u “Incelu” u Banjaluci imaju 2.800 puta više kancerogenog ulja piralen u sebi nego što je dozvoljeno, ekskluzivno otkrivaju izvori Srpskainfo.  Srpskainfo je imao uvid u prvo vještačenje koje je obavljeno u “Incelu”, a koje je zabrinulo stručnjake. – Rezultati su doslovno užasni. Na pojedinim mjestima je bilo tolika koncentracija piralena, da

LAZAREVO ČEKA DOLAZAK MAŠINA Širi se mreža kružnih raskrsnica po gradu

Projekti izgradnje tri kružna toka na staroj “gradiškoj cesti” biće završeni za desetak dana i dostavljeni “Putevima RS”, koji treba da finansiraju radove, najavili su iz Gradske uprave. Najveći kružni tok planiran je na izuzetno frekventnoj raskrsnici na ukrštanju Ulice Knjaza Miloša sa ulicama Ivana Gorana Kovačića i Braće Pišteljić, što vozači godinama priželjkuju. U

Direktor Poreske uprave RS učestvovao na prestižnom Samitu u Bečićima

Goran Maričić, direktor Poreske uprave Republike Srpske, učestvovao je danas na panelu „Reforma poreske uprave i borba protiv sive ekonomije“, u okviru osmog po redu „Samita guvernera, ministara finansija i direktora poreskih uprava regiona“, koji je održan od 13. do 15. juna u Bečićima u Crnoj Gori. Pored Maričića, učesnici ovog panela bili su i

ŠESTI SABOR SNSD-a Dodik: Cilj – razvoj Srpske i očuvanje mira

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Laktašima da je politika stranke koju predvodi zasnovana na stabilizaciji, jačanju i razvoju Republike Srpske, a da je glavni cilj očuvanje mira. “SNSD je opredijeljen za politiku širenja saveza za Republiku Srpsku i danas smo za ovo dobili podršku. Sve naše aktivnosti biće u skladu sa ciljevima

NA KRUNIĆEVOM SPISKU 21 IGRAČ Fudbaleri Borca počeli pripreme

Fudbaleri Borca počeli su pripreme za predstojeću sezonu u kojoj će se takmičiti u Premijer ligi BiH. Na spisku trenera Branislava Krunića se nalazi 21 fudbaler, a timu je priključeno i šest juniora. Prvi trening sa ekipom odradio je i fudbaler iz Malija Dieudone Gbakale, koji je prošao ljekarske preglede i ima priliku da dokaže

Banjalučki gimnazijalci obilježili četiri decenije mature

Kada je Momčilo Bajagić Bajaga napisao pjesmu “Moji drugovi” kao da je mislio na generaciju banjalučkih gimnazijalaca, koji su 1979. napustili školske klupe i kao biseri se rasuli po cijelom svijetu. Od njih 381, koliko ih je maturiralo krajem osme decenije prošlog vijeka, polovina je u subotu, 8. juna, ponovo sjela u klupe, prisjetila se