ĐAKOVIĆ: Gostovanje Dječijeg pozorišta u Kini veliki društveni uspjeh

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković ocijenila je da je protekla godina za Dječije pozorište Srpske bila veoma uspješna, te da ju je obilježilo višednevno gostovanje ansambla lutkarske predstave “Folklorna magija” u Kini.

Đakovićeva, koja je danas posjetila Dječije pozorište, naglasila je da je veliki uspjeh za ovo pozorište poziv koji je stigao iz Kine, jer je to bila izuzetna prilika da višemilionskoj publici u kineskom gradu Donguan predstavi svoje umijeće, ali i tradiciju srpskog naroda.

Ona je dodala da su veliki uspjeh zabilježile i predstave “Tužni princ”, koja je ove godine obilježila 20 godina izvođenja, kao i “Mačak u čizmama”, koja je osvojila dva gran-prija – u Subotici i Bugojnu.

“Obilježavanje jubileja “Tužnog princa” bio je značajan i emotivan događaj, jer je to antologijska predstava savremenog teatra sjenki”, rekla je Đakovićeva.

Ona je izrazila nadu da će i sljedeće godine biti nastavljena dobra saradnja ovog teatra sa teatrima iz regiona.

“Veliki značaj ima i saradnja koju ova kuća ima sa teatrima iz Srbije, jer jedni drugima imamo šta da pokažemo, a veoma je značajno i da naše stvaralaštvo bude vidljivo van granice Srpske”, istakla je Đakovićeva.

Direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske Ljiljana Labović Marinković rekla je da je u teatru ove godine izvedeno 189 predstava, te da ih je pogledalo više od 39.000 gledalaca.

“Sa velikim zadovoljstvom i ushićenjem mogu da najavim, za nedjelju, 16. decembra, otvaranje manifestacije “Snješkovo”, koja svojim izuzetnim programom okupi veliki broj djece svih uzrasta”, rekla je Marinkovićeva.

Ona je istakla da brojne nagrade i priznanja koje je ansambl ovog pozorišta osvojio na festivalima i gostovanjima, govore o uspjehu i uzlaznim putanjama kojima se Dječije pozorište kreće.

Marinkovićeva je rekla da je Dječije pozorište sa svojim repertoarom spremno i za narednu godinu, te da bi u januaru trebalo da počnu i probe predstave “Ježeva kućica”.

“Ove godine smo imali pet premijera, a najigranija predstava, sa ukupno 30 izvođenja, bila je “Nismo svi letač” “, rekla je Marinkovićeva.

(Srna)

SAJAM NAMJEŠTAJA U KELNU Namještaj iz RS pred evropskim kupcima

Stolovi, stolice, komode i drugi namještaj proizveden u pogonima širom RS kvalitetom i dizajnom parira onom iz evropskih fabrika, a u prilog tome govori činjenica da se domaći proizvođači i ove godine predstavljaju na sajmu namještaja u Kelnu, najvećoj smotri na svijetu kada je riječ o ovoj grani prerađivačke industrije. Na ovogodišnjem sajmu “Imm cologne”,

FK BORAC: Počela operacija “Povratak”

Šef stručnog štaba banjalučkih “crveno-plavih” Darko Vojvodić izvršio prozivku i dao znak za početak priprema za drugi dio sezone u Prvoj ligi RS, u kojoj je primarni cilj šampionska titula i povratak u društvo najboljih bh. klubova. Jesenji šampion Prve lige Republike Srpske, banjalučki Borac, danas je započeo pripreme za nastavak prvenstva. Šef stručnog štaba

(FOTO) Snijeg zaobilazi Banjuluku, što građani koriste za ugodne šetnje

Dok je u velikom dijelu BiH snijeg, a time i otežano kretanje građanima, u Banjoj Luci suprotna slika. Naime, dok se Sarajlije, ali i građani brojnih drugih gradova suočavaju sa sniježnim “nedaćama”, u određenim dijelovima zemlje, poput Banje Luke građani uživaju u šetnjama čistim i prohodnim ulicama. Lijepo vrijeme, iako nešto hladnije nego juče, bilo

NOVI SIMBOLI BANJALUKE U toku pripreme za realizaciju tri međunarodna arhitektonska konkursa

Međunarodni arhitektonski konkursi na osnovu kojih će se definistati izgled kongresno konferencijske dvorane, mosta u Docu, te centralnog područja grada biće objavljeni do kraja februara. Radi se o projektima koji bi trebali s jedne strane da omoguće da Banjaluka dobije reprezentativne objekte koji će biti njeni simboli, a s druge strane da obezbijede privredni i

DODIK: SDA izigrala načelni dogovor

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Istočnom Sarajevu da je SDA izigrala raniji načelni dogovor i da je SNSD ponovo izigran od Bošnjaka kada je riječ o formiranju vlasti na nivou BiH. “Formirali smo Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH i Kolegijum Doma. SDA je tu utrpala svoje kandidate, a onda su pobjegli

Fudbaleri Borca krenuli sa pripremama, čeka se Boateng

Prozivci u Fudbalskom klubu Borac koju je obavio trener Darko Vojvodić prisustvovala su 34 igrača, među kojima su i novajlije iz Voždovca Aleksandar Mirković i Aleksandar Pajčin koji se u banjalučkom prvoligašu nalaze na probi.