Vijesti 19.12.2017.

Djeca i mladi kroz radove prikazali probleme gluvih

ČITANJE: 2 minute

Izložba likovnih radova “Pristupačna kultura za gluvu publiku”, u kojoj su mladi i djeca kroz radove prikazali kako vide život gluvih i njihove probleme, predstavljena je danas u Muzičkom paviljonu “Staklenac” u Banjaluci kao završna aktivnost u sklopu istoimenog projekta.

U Udruženju za kulturu, afirmaciju i savjetovanje KAS Banjaluka kažu da su djeca i mladi, njih 20, u periodu od septembra do decembra učili o kulturi, kulturnom nasljeđu, kulturnim institucijama u Banjaluci, te kako kulturu učiniti pristupačnom upravo za gluvu publiku.

“Znamo da postoje brojne prepreke za gluve ako žele da posjete kulturne institucije i pokušali smo sa predstavnicima kulturnih institucija da pronađemo zajednička rješenja, kako bi i gluvi mogli da posjećuju različite kulturne sadržaje”, rekli su u Udruženju KAS.

U okviru ovog projekta, koji je podržala Ambasada SAD u BiH, djeca su kroz radove pokazivala i značaj znakovnog jezika, a veliku inspiraciju su im, kako su rekli u Udruženju KAS, pružili američki umjetnici i umjetnice koji su pored oštećenja sluha ostvarili značajne karijere u svijetu umjetnosti.

“Nadamo se da će ovaj projekat i izložba poslužiti mladim ljudima kao inspiracija da bez obzira na prepreke i poteškoće mogu da ostvare snove i da se bave oblasti kojom žele”, kažu u Udruženju KAS.

Satn Meger, zamjenica direktora Kancelarije Ambasade SAD u Banjaluci, rekla je da je ovaj projekat važan za američku ambasadu, jer se na ovaj način uključuje jedan dio zajednice osoba sa oštećenim sluhom u kulturni milje Banjaluke.

“Uzbuđeni smo što možemo podržati projekte poput ovog. Prema onome što sam vidjela, ovdje je bilo dosta uspješno. Djeca su posjetila Američki kutak u okviru projekta i upoznala se sa njegovim radom, te se nadam da se saradnja s tim neće završiti, nego da će se nastaviti i dalje”, rekla je Megerova.

(Nezavisne)