Vijesti 22.09.2016.

Djeca i roditelji čekaju satima: Zakon napravio velike gužve

ČITANJE: 2 minute

Već nekoliko dana, uglavnom u jutarnjim časovima, u Institutu za javno zdravstvo RS u Banjaluci vladaju velike gužve koje prave roditelji i mališani koji pripremaju medicinsku dokumentaciju za upis u vrtić, a koju je prouzrokovao novi Zakon o predškolskom vaspitanju i obrazovanju RS, usvojen prošle godine.

Naime, njime je propisano da se brisevi grla, nosa, nalaz stolice i ljekarsko uvjerenje djeteta moraju vaditi i dostaviti nadležnoj ustanovi najmanje jednom godišnje, dok je ranije to bilo potrebno samo prilikom upisa djeteta u vrtić.

Jedan od roditelja koji je juče ujutro pozvao medije ispričao je kako je morao da odustane jer nije mogao više da stoji u redu koji se bio formirao, dužine nekoliko metara u dvorištu ovog instituta.

Kako kaže, ispred zgrade je došao nešto prije osam časova, a ubrzo je odustao jer nije želio da zakasni na posao.

“Oko 50 mališana bude u hodniku koji nema ni dvadesetak kvadrata. Katastrofa je veća kad se na dječju galamu, skiku, vrisku doda nervoza roditelja. Možete samo zamisliti kako je. Ljudi stoje na stepenicama, ne mogu čak ni da uđu u zgradu. Svi su razočarani i bijesni jer prije se to radilo samo prilikom upisa u vrtić, a sada traže svake godine i to se mora donijeti do kraja mjeseca”, požalio se on.

Prema njegovim riječima, još veći problem je što Institut uzorke prima samo do 11 časova.

S druge strane, Jelena Kurtinović, direktor Centra za predškolsko vaspitanje u Banjaluci, podsjeća da je usvojen novi Zakon o predškolskom obrazovanju, koji je drugačije definisao prikupljanje nalaza.

“Tačno je da se to nekad radilo samo prilikom upisa, ali sada se mora raditi na početku svake godine, odnosno najmanje jednom godišnje, a po potrebi i češće. Kao direktor moram da poštujem zakon”, kazala je ona.

Prema njenim riječima, gužve su se mogle izbjeći jer su roditelji o svemu bili upućeni još početkom septembra, te su imali sasvim dovoljno vremena i prostora da reaguju. Inače, upis u banjalučke vrtiće ove godine se vrši po novom pravilniku.

Prema tom pravilniku djeca će u gradske vrtiće ubuduće biti upisivana putem javnog konkursa, koji će biti raspisivan jednom godišnje, od 1. do 15. juna svake godine.

Slobodna mjesta koja se pojave tokom godine biće popunjavana mališanima sa spiska neupisanih na konkursu ili po listi prioriteta, koju će jednom mjesečno određivati Komisija za prijem djece. U gradske vrtiće je upisano oko 2.200 djece, a na listi čekanja za mjesto u nekom od obdaništa je 1.500 mališana.

(nezavisne.com)