Vijesti 13.08.2016.

Djeca idu u školu preko opasnog mosta

ČITANJE: 2 minute

Uništen put, most iz kojeg vire žice, tromeđa Ade, Vrbanje i Debeljaka potpuno zarasla u korov…

Iako nas od Gradske uprave i Banskog dvora dijeli samo četiri kilometra živimo kao u džungli, pričaju mještani. Nova školska godina samo što nije, pa roditelji strahuju, za bezbjednost djece, jer jedini put do škole “Stanko Rakita” vodi preko propalog Žutog mosta.

Žuti most, žale se mještani, odavno nije bezbjedan ni za vozače ni za pješake. Krateri se nalaze bukvalno na svakom mjestu,a čim padne prva kiša situacija se dodatno pogoršava.

Dragojlo ima dvojicu unuka, jedan ide u treći, drugi u šesti razred. Kad naiđe vozilo, kaže, djeca bježe u ćoškove i hvataju se za šipke na mostu. Već dvije godine, strijepi za unuke i moli nadležne da nešto poduzmu.

“ Džaba, zvao sam ja, pošto sam deda, sin i snaha na poslu. Svi su obećavali da će biti nešto, u opštini sam se obraćao , slali su inspekciju, ali uglavnom stoji to tako od 2014-te. To je užas”, kaže Dragojlo Panić.

” Oštećen je most, žice vire, roditelji strahuju da neće dijete propasti. Ovdje ima i saobraćaja ujutro, popodne, i ova neošišana živica totalno ugrožava sigurnost djece”, izjavio je  Vito Pejaković, predsjednik Savjeta MZ Ada.

Kad pređu most đake čekaju nove prepreke, da bi se sklonili od rastinja u kojem se lijegu zmije, upadaju u kratere. Najgore je kad padne snijeg. Školski domari povremeno očiste put, ošišaju korov, ali to nije dovoljno.

“Tu imamo učenika od prvog do devetog razreda i stvarno nam to problem predstavlja. I roditelji nam stalno opravdano upućuju kritike. Obraćali smo se nadležnima, Gradskoj upravi, Odjeljenju za komunalne djelatnosti, Savjetu MZ dobili smo obećanje, ali ostalo je samo na tome”, rekao je Milenko Dujaković v.d.direktora OŠ” Stanko Rakita”.

Stiglo je i novo. Iz Gradske uprave obećavaju da će čim saniraju saobraćajnice na Laušu, početi sa radovima na Žutom mostu i oronulom putu do škole, ali ne preciziraju kada.

(ATV)