Magazin 16.11.2016.

Djeca komponuju: Jubilarni “Mali kompozitor – Banjaluka 2016”

ČITANJE: 2 minute

Jubilarni Festival dječijeg muzičkog stvaralaštva „Mali kompozitor – Banjaluka 2016“, 10. po redu, biće održan 20. novembra u Dječijem pozorištu RS.

Ovo je jedan od najznačajnijih godišnjih projekata Udruženja „Art Puls, koji će tradicionalno biti održan na Međunarodni dan djeteta.

Mladen Matović, direktor festivala, kaže da će publika na centralnoj večeri moći da čuje 16 kompozicija, a najbolje od njih izabraće četveročlani dječiji žiri.

Kao i prethodnih godina, dodaje on, upriličeno je telefonsko glasanje, koje je već počelo. Na taj način glasovi publike predstavljaju petog člana žirija za izbor tri najbolje festivalske kompozicije.

– „Mali kompozitor“ jedinstvena je kulturno – obrazovna manifestacija u RS i FBiH. Posebno je značajna sa aspekta vaninstitucionalnog obrazovanja djece i omladine. Festival omogućava aktivno učešće djece u svakoj njegovoj sferi – oni su kompozitori, tekstopisci, izvođači, voditelji i jedini žiri na festivalu.

Pored navedenog, „Mali kompozitor“ je jedan od rijetkih festivala sa uporištem u zvaničnom nastavnom planu i programu za osnovnu školu, te jedina manifestacija koja se u potpunosti realizuje pod okriljem struke – ističe Matović.

U proteklih 10 godina, prema njegovim riječima, „Mali kompozitor“ prepoznao je gotovo 200 talentovane djece iz cijele BiH, omogućivši punu afirmaciju njihovih muzičkih i literarnih kreacija, te rad sa najboljim muzičkim pedagozima regiona.

I ove godine, kaže on, u realizaciju festivala uključeno je više od 40 muzičkih pedagoga, što daje poseban pedagoško – edukativni karakter ovoj manifestaciji.

– Prilikom odabira najboljih kompozicija selekciona komisija je i ove godine konstatovala pomak u kvalitativnom i kvantitativnom smislu, a posebno nas raduje što kroz naš festival i ove godine nastavljamo sa edukacijom i promovisanjem talentovane djece iz manje razvijenih i nerazvijenih sredina. Ponosni smo na naših 10 godina, jer danas je u kulturi najteže trajati i istrajati – naveo je Matović.

Generalni medijski pokrovitelj festivala je Radio – Televizija Republike Srpske, a program u DP RS počinje u 17 časova.

Specijalno izdanje za jubilej

„Mali kompozitor“ bavi se i specifičnim oblicima inkluzije djece, te njihovih porodica.

– Sa ponosom ističemo da je UNICEF i ove godine partner festivala. Povodom jubilejla, Direkcija festivala odlučila je da objavi specijalno izdanje dvostrukog kompakt diska sa svim dosadašnjim festivalskim kompozicijama i odabranim matricama, a koji će, iskreno se nadamo, pronaći svoju primjenu u nastavnoj praksi, te na svim onim mjestima koja još uvijek drže do kvalitetne dječije pjesme – rekao je Mladen Matović.

(EuroBlic)