Sport 28.05.2016.

Djeca obožavaju ping-pong i osvajaju medalje

ČITANJE: 2 minute

Prije pet mjeseci počeo je trenirati stoni tenis i zahvaljujući velikom zalaganju i trudu, osvojio je nedavno treće mjesto u paru na Stonoteniskom prvenstvu RS za najmlađe kadete i kadetkinje do jedanaeste godina. Njegov uspjeh još je veći kada se doda činjenica da je on bio jedini takmičar na ovom takmičenju koji je imao neku vrstu hendikepa.

Njegov trener Jovica Šormaz, stonoteniski trener u STK Vrbas, kaže da je to veliki rezultat za ovu grupu djece. Ostoju je pronašao prije nekoliko godina u njegovoj osnovnoj školi, Centru za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora u Banjaluci, gdje je volonterski počeo da trenira djecu sa oštećenim sluhom i govorom.

“Po Ostojinom izrazu lica vidi se da dječak uživa kada igra stoni tenis. Njegov postignut rezlutat je značajan, to je veliki uspjeh, pogotovo za ovu grupaciju djece. Izaći na takmičenje sa djecom koja su bez hendikepa i osvojiti medalju vrijedan je uspjeh, samim tim što dječak niti čuje niti priča”, istakao je Šormaz.

Komunikacija između Ostoje i trenera je otežana, a kako bi s njim i drugom talentovanom djecom iz Centra mogao bolje da komunicira, Šormaz je počeo da uči gestovni jezik, što je mnogo pomoglo u sporazumijevanju. Ideja o sekciji stonog tenisa u Centru za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora pokrenuta je prije godinu i po dana na ideju Dragan Predića, nastavnika fizičkog vaspitanja, koji je na časovima primijetio mnogo talantovane djece za ovaj sport, a potom je uslijedila i saradnja sa Šormazom.

Ostojin postignuti uspjeh nije jedini, jer se među ovom talentovanom djecom nalazi i Vlado Kočić (13) iz Ribnika, šampion RS u stonom tenisu, a tu su i Vasilije Gajić i Sreto Stepanović, pred kojima je blistava sportska budućnost.

“Sada imamo 12 članova, očekujemo jedan dobar napredak, a cilj nam je da se djeca okušaju sa sličnima sebi u regionu. Ova djeca strahovito vole sport, imaju veliku želju i motiv, grupa se širi. Stoni tenis je kompleksan sport i potrebno je mnogo truda oko njih”, ističe Predić.

Kako bi djeca sa oštećenim sluhom i govorom mogla da se takmiče, osnovan je STK Vrbas, koji u narednom periodu ima za cilj da u dalja takmičenja uključi i djecu s autizmom.

“Na predstojeća tamkičenja ne možemo ići kao sekcija, pa smo zbog toga morali registrovati klub. U okruženju postoje klubovi koji rade sa gluvonijemom djecom, a ona ujedno imaju svoja takmičenja. U Republici Srpskoj planiramo da pokrenemo neka takmičenja za ovu grupu djece, a potom i širom BiH pa i u regionu”, istakao je Šormaz.

(Nezavisne)