Vijesti 22.06.2024.

Djeca sa Kosmeta stižu u Srpsku, doček u Bratuncu

ČITANJE: 1 minuta

U Republiku Srpske danas stiže oko 650 srpske djece i mladih sa poteškoćama u razvoju sa Kosova i Metohije zajedno sa prosvjetnim radnicima, a doček je u Bratuncu.

Djeca stižu u okviru projekta “Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske”. Dolaze oko 12.00 časova u 14 autobusa i biće prihvaćeni na mostu “Bratoljub” između Ljubovije i Bratunca, saopšteno je iz Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji.

Centralni doček uz kulturno-umjetnički program predviđen je u porti bratunačke Crkve Uspenja Presvete Bogorodice.

Djecu sa Kosova i Metohije u Bratuncu će dočekati ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić, predsjednik Odbora Milorad Arlov, načelnik opštine Lazar Prodanović, zvaničnici Republike Srpske i Srbije, te delegacije gradova i opština iz Republike Srpske u kojima će sedam dana boraviti gosti sa Kosmeta.

Djeca će boraviti kod svojih vršnjaka u 15 gradova i opština Republike Srpske do 29. juna.

Nakon prijema i dobrodošlice u Bratuncu, produžiće za Banjaluku, Prijedor, Gradišku, Čelinac, Prnjavor, Brod, Šamac, Teslić, Bijeljinu, Zvornik, Vlasenicu, Istočno Novo Sarajevo i Istočnu Ilidžu, a jedna grupa ostaje u Bratuncu.

Samo jedan autobus sa djecom iz Štrpca, koji su gosti Trebinja, ulazi posebno na graničnom prelazu Vardište kod Višegrada i produžava za Trebinje.

Bratunac i Zvornik prvi put učestvuju u ovom projektu.

Djeca dolaze iz Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića, Zubinog Potoka, Srbice, Kline, Goraždevca, Velike Hoče, Orahovca, Kosova Polja, Ugljara, Gračanice, Štrpca, Novog Brda, Kosovske Kamenice, Šilova, Vitine, Pasjana i Parteša.

Ovo je 12. put da se realizuje projekat “Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske”, a prvi put doček se organizuje se u Bratuncu.