Vijesti 24.08.2016.

Djeca sa Kosova u Banjaluci: Ovo je za nas sedam dana slobode

ČITANJE: 2 minute

Prepun plato na Trgu Republike. U posjetu su stigla djeca sa Kosova i Metohije. Jedva su, pričaju, dočekali da krenu put Srpske koju su do sada vidjeli samo na televiziji. Nikada nismo putovali i izašli iz rodnog mjesta i ovo je za nas sedam dana slobode – pričaju mali gosti sa Kosmeta. Ovdje su, kažu, sigurni.

A svoje gostoljublje pokazala je i porodica Vrakila iz Banjaluke. Irenu i Davida su prihvatili kao svoju djecu. Kažu, svaki minut njihovog boravka u Banjaluci ispuniće na najljepši način.

“Pokazali smo im grad, sutra imamo u planu da idemo u Konjički klub, pa na Banj brdo da vide naš grad odozgo, ima još dosta stvari koje ćemo im pokazati, ali kratak je to period”, kaže Stanka Vrakila.

Period nakon kojeg ni Irena ni David ne žele da se vrate kući. Želja je čak i veća.

“Ja bih volio ovdje i da živim, koliko mi je lijepo. Mogu da izađem, mogu da hodam gdje god hoću. Da šetam noću”, priča David Rakić.

“Jako su dobri. Upoznala sam nove drugare i nadam se da ćemo se družiti cijelog života”, kaže Irena Rakić.

Kad im je već tako lijepo, onda nije problem da dođu kad god požele. Barem im je tako poručila premijerka, ali i organizatori njihove posjete.

“Ova djeca bukvalno od svog rođenja, nemaju pravo djetinjstvo. Oni otimaju svaki dan svog djetinjstva kada padne noć. Strijepe hoće li i gdje da se probude”, rekao je Milorad Arlov, predsjednik Odbora Republike Srpske za pomoć Srbima na Kosmetu.

“Mislim da je ovo dobra prilika da oni osjete slobodu koju nemaju i zato sam rekla da je ona sloboda koju mi uživamo u RS, rezultat našeg postojanja”, istakla je Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS.

Mališani su se na svoj način zahvalili domaćinima na gostoprimstvu. Bio je to, danas, najbrojni i najglasniji hor u Vladi Republike Srpske.

(ATV)