Vijesti 11.12.2017.

Djeca sa poremećajem u govoru sve kasnije odlaze kod stručnjaka: Vodite dijete logopedu na vrijeme

ČITANJE: 3 minute

Najveća prepreka ka izlječenju djece koja imaju poremećaj u glasu i govoru je, kako kažu stručnjaci, njihov kasni dolazak logopedu.

“Još mali broj roditelja u RS dovedi dijete logopedu na vrijeme jer misle da će se nešto promijeniti i da će se stvari same od sebe popraviti”, kazala je Suzana Kuzmanović, logoped i surdoaudiolog u Centru za mentalno zdravlje Banjaluka.

Prema njenim riječima, dijete bi trebalo da progovori prvu riječ već sa godinu dana, ukoliko je sredina u kojoj odrasta podsticajna te ukoliko je dijete mentalno zdravo.

“Ako dijete ne razumije pogled, dodir, niti jedan verbalni nalog koji mu uputite, te nije u stanju da vas prati, to je alarm da ga dovedete logopedu”, upozorila je Kuzmanovićeva.

Kako navodi, postignut je dogovor s pedijatrima da se djeca, ukoliko nisu progovorila, nakon druge godine obavezno šalju logopedu.

Ističe da je veliki broj roditelja koji čekaju do treće ili četvrte godine da dijete dovedu logopedu, što je, upozorava, kasno, jer dijete već sa šest godina kreće u školu.

“Djeca ne mogu znati šta je sljedbenik ili prethodnik iz matematike ako ne razumiju šta znači ispred, a šta iza”, pojasnila je Kuzmanovićeva.

Dodala je da veliki problem predstavlja i to što, ukoliko kod djece kasni govor, kasni i sve ostalo, uključujući i motoriku i orijentaciju u postoru. Savjetuje da je od izuzetnog značaja da roditelji testiraju djecu i da ih na vrijeme dovedu logopedu, jer što prije počnu s radom, to će napredak biti veći, a veća je i šansa da dijete završi s terapijom prije nego što krene u školu.

Istakla je da je senzorna soba u kojoj radi s djecom od izuzetnog značaja, jer se tretmanima u ovoj sobi ispravljaju poremećaji senzorne integracije.

Navela je da su djeca koja imaju poremećaje ove vrste razdražljiva i neke ih stvari, poput penjanja uz stepenice, iritiraju, pa ih je zbog tog, kako kaže, potrebno na vrijeme dovesti stručnjaku.

“Ovdje kod nas dolazi oko 150 djece na tretman i bili smo primorani da napravimo više termina kako bi svako dijete moglo barem jednom sedmično dolaziti, mada bi najoptimalniji broj tretmana bio tri puta sedmično”, naglasila je Kuzmanovićeva.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, 89 djece u RS do sedam godina ima poremećaj u glasu i govoru, dok njih 129 starosti od sedam do 14 godina pati od ovog poremećaja.

U Udruženju logopeda RS kazali su da u RS ima oko stotinu logopeda, a razlozi zbog kojih roditelji ne dovode djecu logopedu na vrijeme, kažu, mogu biti višestruki.

“Neobaviještenost roditelja o razvojnim normama govora, manjak logopeda, preopterećenost zaposlenog kadra, kao i uticaj sredine, sve to mogu biti razlozi zbog kojih roditelji djecu ne dovode stručnjaku na vrijeme”, kazali su u ovom udruženju.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kazali su da je u školama u RS zaposleno 13 logopeda.

“U četiri centra za obrazovanje i vaspitanje djece sa smetnjama u psihofizičkom razvoju u RS zaposleno je osam logopeda”, potvrdili su u resornom ministarstvu.

Majka čije je ime poznato redakciji “Nezavisnih” kazala je da je svoju kćerku koja nije progovorila ni sa godinu i po odvela logopedu.

“Ona sada ima tri godine, nakon intenzivnih tretmana progovorila je prve riječi i ne mogu riječima opisati sreću koju smo osjetili suprug i ja kada se to desilo”, kazala je ova majka.

(Nezavisne)