Svijet 20.05.2021.

“DJECA U GAZI ŽIVE U PAKLU NA ZEMLJI”: Generalni sekretar UN zatražio hitan prekid vatre

ČITANJE: 1 minuta

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je danas Izrael i palestinski Hamas na hitan prekid vatre apelujući na izraelsku vojsku da pokaže maksimalnu uzdržanost, a na Hamas da obustavi neselektivno raketiranje.

“Ako postoji pakao na Zemlji to su životi djece u Gazi”, rekao je Gutereš na početku vanrednog zasedanja Generalne skupštine UN o krizi na Bliskom istoku. On je takođe pozvao dve strane da dozvole intenziviranje posredničkih napora kako bi se okončale borbe, kao i pristup neophodnoj humanitarnoj pomoći, prenosi BL portal.

Gutereš je implicitno kritikovao Izrael i Hamas zbog kršenja “zakona ratovanja” koji zabranjuje neselektivne napade i napade na civile i civilnu imovinu, kao i napade na vojne mete koje izazivaju nesrazmjerne civilne žrtve.

“Borba protiv terorizma ili samoodbrana”, kako je rekao, nisu opravdanje, prenosi AP. Gutereš je pozvao izraelske vlasti da poštuju zakone uključujući proporcionalnu upotrebu sile i pozvao ih da pokažu maksimalnu uzdržanost u sprovođenju vojnih operacija.

Pozvao je Hamas i druge militantne grupe da “obustave neselektivno lansiranje raketa i granata”. Na sjednici će, kako se očekuje, govoriti oko 100 diplomata, uključujući 12 ministara uglavnom iz arapskih zemalja.

(SB)