Djeca u skitnji dobijaju prihvatilište u Domu “Rada Vranješević”

Prihvatilište za djecu u skitnji, prema planu transformacije Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević”, trebalo bi da bude otvoreno do kraja marta, rekao je Vladimir Kajkut, v.d. direktora ovog doma.

Dodao je da pokreću ovu uslugu za djecu koja su žrtve porodičnog nasilja jer žele da im pomognu.

“To bi bio urgnetni smještaj do 60 dana, dok se smiri situacija u biološkoj porodici. Tada bi Centar za socijalni rad odlučio da li se dijete vraća u biološku porodicu ili se šalje na smještaj u hraniteljsku porodicu ili neku instituciju”, pojasnio je Kajkut.

Usluga prihvatilišta za djecu u skitnji je planirana po ugledu na Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine “Zvečanska” iz Beograda.

“Oni su nam izašli u susret i obučili naše osoblje, a radnici su dobili licence za rad u prihvatilištu”, istakao je Kajkut.

Prema njegovim riječima, planom transformacije Doma u funkciju je ranije pušten Majčinski dom za trudnice i majke s bebama do godinu dana koje se nalaze u stanju socijalne potrebe.

“Takođe je otvoreno savjetovalište u cilju prevencije izdvajanja djece iz bioloških porodica. Naši akreditovani psihoterapeuti pružaju uslugu kako našoj djeci iz Doma, tako i porodicama iz kojih djeca dolaze”, pojasnio je Kajkut.

Krajem 2019. godine otvoren je i vrtić “Tratinčica” u sklopu Doma “Rada Vranješević”, čiji je kapacitet 100 mjesta, i to 60 mališana vrtićkog i 40 jasličkog uzrasta.

“Trenutno vrtić pohađa petoro djece bez roditeljskog staranja koji su smješteni u Domu i za koje je obezbijeđen besplatan vrtić. Raspisan je i u toku je konkurs za upis nove djece iz naselja Kočićev vijenac”, dodao je Kajkut.

Prihvatnu stanicu za zaštitu djece i omladine zatečene u skitnji i prosjačenju u gradu trenutno ima samo Udruženje građana “Nova generacija”, koje realizuje ovaj projekat s Centrom za socijalni rad.

Plan transformacije Doma, osim prihvatilišta, savjetovališta za porodice koje su u riziku od izdvajanja biološke djece i vrtića, obuhvata uvođenje još novih usluga socijalne zaštite – resursnog centra, dnevnog centra “Rastimo zajedno”, usluge “Predah”, te porodičnog saradnika i stanovanja uz podršku.

(Nezavisne)

KINA: Skoro 99% preduzeća ponovo počelo da radi

U Kini je najmanje 98,6 odsto velikih industrijskih preduzeća koji su zbog virusa korona morali da prekinu proizvodu, ponovo počelo da radi. Kako je saopštilo Ministarstvo inudustrije Kine, oko 89,9 odsto radnika se vratilo na svoja radna mjesta. Velikim preduzećima u Kini se smatraju ona čiji godišnji prihod je veći od 20 miliona juana (2,84 miliona dolara).

SZO: Uočili smo potencijalno stabiliziranje, ali nije vrijeme za ublažavanje mjera

Čelnik odjela za vanredne situacije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) dr. Michael Ryan izjavio je u ponedjeljak da se broj slučajeva zaraženih koronavirusom u najteže pogođenim zemljama poput Italije i Španije “potencijalno stabilizira”, ali da još nije vrijeme ublažiti oštre mjere na limitiranju i praćenju širenja virusa. “Grozničavo se nadamo da je o tome riječ. Mi,

ŠTA DONOSI PAKET POMOĆI EU: BiH će dobiti preko 80 miliona eura za borbu protiv virusa korona

Evropska unija je odobrila paket pomoći od preko 410 miliona eura zemljama Zapadnog Balkana za borbu protiv koronavirusa. Bosna i Hercegovina dobit će 80,5 miliona eura. Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Srbija, Crna Gora, Kosovo i Albanija dobiće 37 miliona eura direktne pomoći za nabavku respiratora, testova, zaštitne opreme, a 374 miliona eura određeno je

Psi i mačke ne prenose virus korona niti obolijevaju od njega

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) do sada nije dobila nijednu dojavu o zaraženim psima, što znači da psi, kao ni mačke, ne mogu da prenose virus korona. Kinolozi navode da se kućni ljubimci ne mogu zaraziti ovim virusom. Postoji više vrsta virusa koji pogađaju životinje, ali oni se prenose sa životinje na životinju, ali se ni

RADONČIĆ: Situacija je ozbiljna, biće dosta umrlih

Ministar bezbjednosti BiH i predsjedavajući Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje Fahrudin Radončić gostovao je u emisiji Dan uživo na Televiziji N1. Radončić je na početku razgovora rekao da na nivou BiH do ovog trenutka nismo dobili ništa. – Sada će Koordinaciono tijelo početi da se suočava s poslom koji se zove priliv donacija.

STUDIJA UN-a: Zemljama u razvoju trebaće 2,5 hiljada milijardi dolara pomoći

Zemljama u razvoju biće potreban paket finansijske pomoći u iznosu 2,5 hiljada milijardi dolara ove godine da bi mogle da se suoče sa ekonomskom krizom izazvanom pandemijom korona virusa, navodi se u studiji Ujedinjenih nacija. Privrede zemalja u razvoju pretrpjeće “veoma težak udarac” usljed visokog odliva kapitala, gubitka prihoda od izvoza zbog pada cijena određene

KORONAVIRUS RAZOTKRIO: Na plate fudbalera se troše veliki iznosi bez pokrića u realnim prihodima

U razgovoru za rimski dnevnik La Repubblica predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin iznio je svoja razmišljanja o posljedicama pandemije na fudbal. Ne samo na evropski, nego globalno na fudbal. Čeferin, ustvari, nije objavio ništa novo ni senzacionalno glede bliže i dalje perspektive najmasovnijeg i najpopularnijeg sporta u svijetu. No, predsjednik UEFA-e dao je naslutiti važne evolucije