Magazin 16.02.2019.

POVODOM KINESKE NOVE GODINE Djeca učila o običajima iz Kine

ČITANJE: 1 minuta

Radionica „Umjetnost rezanja papira“ i čas kung fua, 16. februara 2019. godine u Muzeju Republike Srpske, okupila je veliki broj djece koji su imali priliku da steknu nove vještine, upravo onakve kakve imaju njihovi vršnjaci u Kini.

Naime, riječ je o događaju organizovanim od strane Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci i Muzeja Republike Srpske, a sve povodom obilježavanja kineske Nove godine.

Tako su banjalučki mališani, koji su se okupili u Muzeju Republike Srpske, imali priliku da nauče vještinu rezanja papira, naprave čestitke za kinesku Novu godinu i na kineskom jeziku požele i napišu najljepše želje.

„Konfucijev institut Univerziteta u Banjoj Luci organizuje u mjesecu februar niz događaja bogatim i raznolikim programom povodom obilježavanja kineske Nove godine. Tim povodom smo u saradnji sa Muzejom Republike Srpske organizovali i ovu radionicu kineskog umijeća rezanja papira, kao vida drevne kineske vještine koja predstavlja kulturološke vrijednosti kineskog naroda i koja se zbog svoje simbolike posebno praktikuje tokom ovog mjeseca,“ kazala je Ljiljana Stević, direktor Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci.

„Osim učenja kineskog jezika, Institut inače organizuje različite kurseve, predavanja i aktivnosti na kojima naši sugrađani mogu direktno da se upoznaju sa raznim aspektima kineske kulture i mogu saznati više o samoj kulturi, običajima i tradicji NR Kine,“ navela je Stević.

Po kineskom lunarnom kalendaru, prvi dan kineske Nove godine je ujedno i prvi dan proljeća te je preporučljivo i više vježbati u ovom periodu. Upravo je to bio povod da se organizuje i čas kung fua i djeci omogući da, uz nadzor i vođenje kineskog profesora Konfucijevog instituta, nauče neke nove pokrete, pri čemu su se i dobro zabavila.