Region 05.08.2021.

DJEČAK IZ KOLONE SA KORDUNA: Bojan Arbutina se kao istoričar posvetio stradanju u “Oluji” (VIDEO)

ČITANJE: 2 minute

U strašnoj koloni prognanih, avgusta 1995. bio je i Bojan Arbutina sa Korduna, tada dječačić od dvije i po godine. Danas uspješan i obrazovan mladi čovjek, doktorand istorijskih nauka, proučava ratove devedesetih, a posebno stradanje Srba iz Hrvatske, odakle je prognana i njegova porodica.

Pošto je bio suviše mali da sam zapamti, sada dvadesetomogodišnji istoričar, zamolio je majku da napiše svoja sjećanja na dane, kada je kao mlada žena s djetetom u naručju i stotinama hiljada drugih, morala da napusti svoj dom .

– To je za mene bilo traumatično, ali i otrežnjujuće, i mislim da svaki pojedinac treba da upozna prošlost svoje porodice, šta su prošli, kako bi to još više poštovali i cijenili, te muke kroz koje su prošli 90-ih – priča Arbutina.

Osim svjedočanastava koje je slušao od članova svoje porodice, mladi istoričar i u svom bavljenju naučnim radom, značajan dio posvećuje izučavanju ratova 90-ih.

– Proučavanjem i predstavljanjem naučnih rezultata javnosti pokušavam da odam poštu svim žrtvama akcije “Oluja “, onima koji su stradali nakon “Oluje”, koji su bili prisiljeni da u tom etničkom čišćenju napuste svoje vjekovno područje – dodao je Arbutina.

Bojan Arbutina, nekada i sam “dječak iz kolone”, smatra da se zločin i progona i ubistava iz vremena “Oluje” posljednji čin kojim su počinioci, zauvijek riješili pitanje srpskog naroda u Hrvatskoj.

– I u tom kontekstu može se posmatrati da je tom akcijom, koja se može povezati sa brutalnim ubistvima i genocidom nad Srbima u Drugom svjetskom ratu , gdje je krajnji cilj nestanak srpskog naroda sa teritorije današnje republike Hrvatske -zaključio je Bojan Arbutina.

Јoš se srpski istoričari malo bave ovim periodom, vjerovatno zbog relativno kratke vrmenske distance. Bojan Arbutina svojim naučnim radom želi da makar dijelom nadoknadi tu prazninu, uporno istražuje, sakuplja svjedočasnta, bilježi. Za buduće generacije.

(SB)

Oznake: Bojan Arbutina