Vijesti 02.03.2016.

Dječak sa poteškoćama u razvoju brutalno pretučen u Mostaru

ČITANJE: 3 minute
mostar
Osamnaestogodišnji Amir Mustafi iz Mostara, osoba sa poteškoćama u razvoju je u petak, na povratku iz Srednje Tekstilne i poljoprivredne škole u Sjevernom logoru u kojoj pohađa treći razred brutalno pretučen.

Udarcem u glavu potpuno su mu izbijena četiri zuba na gornjoj vilici. Još uvijek nije poznato ko mu je i zbog čega nanio teške povrede.

Amir je iz škole banuo kući oko podne. Prema riječima njegove majke Đenane uletio je u stan krvlju oblivenog lica i potpuno izbezumljen. Pričao je nepovezano o tome kako je zadobio povrede.

U prvi mah je kazao kako ga je neko udario šakom i to ispred škole, kasnije je spominjao da ga je udarilo auto da bi opet govorio o napadu u krugu škole. Majka Đenana ga je odmah odvela u mostarsku Hitnu pomoć gdje mu je pružena liječnička pomoć.

Tri zuba s gornje čeljusti su bila potpuno izbijena dok je četvrti visio na korijenu. Liječnica Katarina Majstorović je nakon izvršenog pregleda i saniranja rane savjetovala majci da, u slučaju pogoršanja stanja Amira odmah dovede nazad u Hitnu. Zbog bojazni od infekcije zbog obima rane preporučena mu je antibiotska terapija.

Iz Hitne su pozvali policiju koja je došla i izvršila uviđaj. Medicinskim pregledom je utvrđeno kako je povreda nastala kao posljedica udarca šakom u čeljust. Varijanta prema kojoj je Amira udario automobil je isključena budući da na cijelom tijelu nije imao niti jedne modrice ili ogrebotine.

Amira inače svako jutro iz stana u ulici fra Didaka Buntića u školu vodi njegov brat Skender. Iz škole se Amir vraća s busom bez pratnje. Obzirom da je Amir u šoku i inače je osoba s poteškoćama u razvoju iz njegove izjave je teško zaključiti što se tačno dogodilo i gdje.

-Ne znamo je li Amir napadnut u krugu škole ili na autobusnoj stanici u Sjevernom logoru ili na putu od Španskog do kuće. Po meni je veća vjerovatnoća da se napad dogodio oko škole, barem to Amir najčešće govori. Šokantna je činjenica da niko od građana nije reagovao. Oko podne su na svim navedenim lokacijama velike gužve. Nije mi jasno ni kako je onako krvav i dezorijentisan uopšte sam došao kući. On je još uvijek u stanju šoka kao uostalom i cijela porodica. Ne znam kako će se od ovoga uopšte oporaviti. Inače je bojažljiv. Poslije ovoga događaja se mislim neće više niti usuditi hodati ulicama sam. On je inače jako miran i povučen. Garantujem da nikoga nije ničim izazvao. Ko bi normalan mogao dići ruku na tako jedno nevino stvorenje kao što je Amir- još uvijek u nevjerici, govori Skender.

On najvjerovatnijom mogućnošću smatra varijantu po kojoj je napadač Amiru zabranio da kaže istinu.

-On se još uvijek trese kao da je maloprije napadnut. Poznajući Amira, on laže jer se boji- kazao je Skender.

Porodica Mustafi moli sve građane koji imaju bilo kakvo saznanje o ovome napadu da to odmah jave policijskim organima. Prije nije bio maltretiran: Obitelj nikada ranije nije primijetila da je Amir na bilo koji način bio maltretiran ili zlostavljan.

Amirova razrednica Safija Hadžiomerović je prema Skenderovim riječima iskazala posebnu zabrinutost za Amira.

-Dnevno se po više puta raspituje za njegovo zdravlje što je posebno ganulo cijelu porodicu. Neizmjerno joj hvala na tome- kazao je Skender.

(Dnevni list)