Vijesti 02.08.2016.

Dječak zaražen meningokokom se oporavlja, vrši se dezinfekcija u vrtićima

ČITANJE: 2 minute

Dvogodišnji R.D. iz jasličke grupe banjalučkog vrtića “Leptirić”, koji je boravio u predškolskoj ustanovi “Plavi čuperak”, a koji je pod kliničkom slikom meningokokne sepse primljen u Kliniku za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS, stabilnog je zdravstvenog stanja.

“Pacijent je zadržan na liječenju i uključena je antibiotska terapija. Trenutno zdravstveno stanje pacijenta je stabilno i u oporavku. U prethodnih sedam dana nije bilo povećanog prijema pacijenata sa kliničkom slikom meningokokne sepse”, kazali su nam iz UKC RS.

Iz Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka potvrdili su nam da se u vrtićima svakodnevno dva puta dezinfikuju površine, kako radne, tako i u prostorijama gdje mališani borave.

“Nakon što je uspostavljena dijagnoza tom dječaku, mi smo sami dezinfikovali prostorije. Zatim je svako dijete dobilo zaštitnu dozu, kao i vaspitači. Potom je u petak popodne, kada su sva djeca otišla kući, obavljena dezinfekcija kompletnog vrtića. Uradili smo sve što smo mogli”, ispričali su juče u Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Ističu da je predostrožnost uvijek bila na najvišem nivou.

“Mi bolesnu djecu ne primamo u vrtić. Većina roditelja je disciplinovana, ali nažalost, moramo da kažemo da imamo i nedisciplinovane roditelje”, kazala je “Nezavisnim” Mira Galić, pomoćnik direktora Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Ona navodi da se uvijek sve radi što je potrebno s ciljem prevencije. “Ja bih zamolila roditelje, ne sve, već dio njih koji neće da shvate pravila, da shvate da je kod nas strogo zabranjeno da se dijete vrati u vrtić dok pedijatar to ne odluči. Ne smijemo biti neodgovorni ni prema svom djetetu ni prema ostaloj djeci”, navela je Galićeva.

(nezavisne.com)