Magazin 30.09.2018.

DJEČIJE POZORIŠTE REPUBLIKE SRPSKE Drugi gran pri u deset dana

ČITANJE: 1 minuta

Predstava “Mačak u čizmama” pobjednik je 23. susreta pozorišta lutaka BiH u Bugojnu.

Stručni žiri susreta, u sastavu Cvetin Aničić, Marko Vukosav i Antonio Džolan, donio je odluku da se gran pri 23. susreta pozorišta lutaka BiH dodijeli predstavi “Mačak u čizmama”, reditelja Todora Valova, u izvođenju Dječijeg pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke.

Ovu lutkarsku predstavu u formi grotesknog kabarea na scenu Dječijeg pozorišta Republike Srpske postavio je tim iz Bugarske. Režiju je radio Todor Valov, scenografiju Stefka Kjuvlijeva, kompozitor je Plamen Mirčev Mirona, a dramatizaciju je pisala Teodora Popova. Uloge su povjerene glumcima Dječijeg pozorišta RS Aleksandri Spasojević, Božani Bijelić, Aleksandru Blaniću, Dušku Mazalici, Đorđu Jankoviću i Slobodanu Perišiću.

Ovo je drugi gran pri koji je ova predstava osvojila u posljednjih deset dana. Podsjećamo da je prethodni gran pri “Mačku u čizmama” dodijeljen prošlog petka na 25. međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici. Takođe, na 19. međunarodnom lutkarskom festivalu “Zlatna iskra” u Kragujevcu 2017. godine ova predstava je donijela glumačku nagradu Aleksandri Spasojević i Božani Bijelić.

Pored DPRS, svojim lutkarskim ostvarenjima publici u Bugojnu predstavili su se i Bosansko narodno pozorište iz Zenice, Pozorište lutaka iz Mostara, kao i Gradsko pozorište “Jazavac” iz Banjaluke, Eko-Art iz Bugojna i Kulturno-informativni centar iz Tomislavgrada.

(Glas Srpske)