Vijesti 28.12.2018.

DJEČIJE POZORIŠTE RS Predstave za djecu pogledalo gotovo 47.000 posjetilaca

ČITANJE: 3 minute

Dječije pozorište Republike Srpske (DP RS) iza sebe ima veoma uspješnu godinu, u kojoj je ostvarilo pet premijera, osvojilo nekoliko nagrada, zabilježilo brojna gostovanja, od kojih je najznačajniji bio odlazak u Kinu, te obilježilo i pokoji jubilej.

Više o svemu ovome, gdje su sumirani uspjesi institucije kulture i teatra od nacionalnog značaja, za “Nezavisne” je govorila Sanja Zekanović, portparol DP RS.

“Dječije pozorište RS je od svog osnivanja 1955. do danas na scenu postavilo 308 premijera. U 2018. godini premijerno je izvedeno pet predstava: ‘Nismo svi letači’ u režiji Igora Tešića, ‘Šumska čarolija’ reditelja Željka Kasapa, ‘Ukradeni princ i izgubljena princeza’ reditelja Živomira Jokovića, ‘Doživljaji mačka Toše’ u režiji Aleksandra Pejakovića i ‘Medvjedić Timotej’ reditelja Jaroslava Antonjuka”, kaže Zekanovićeva, podsjetivši nas na uspješne izvedbe ovih komada. Ona dodaje da su glumci Dječijeg pozorišta u odlazećoj godini igrali na festivalima i gostovanjima u Trebinju, Herceg Novom, Beogradu, Požarevcu, Subotici, Bugojnu i nekoliko gradova u Narodnoj Republici Kini.

“Predstava ‘Mačak u čizmama’ donijela je našem pozorištu dvije glavne nagrade na 25. Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu u Subotici i 23. Susretima pozorišta lutaka BiH u Bugojnu, na kojima je osvojila i nagradu za najbolju režiju, kao i nagradu za glumu i animaciju, koja je pripala glumici Božani Bijelić”, govori Zekanovićeva o uspjesima ovog tetara, koji je podržao i projekat decentralizacije kulture, te ostvario i 26 gostovanja širom Republike Srpske u mjestima koja nemaju profesionalno pozorište za djecu. Neka od tih mjesta su Doboj, Kostajnica, Laktaši, Stanari, Brčko, Srbac, Prijedor i Trebinje.

Značajan jubilej pozorišta obilježen je 30. aprila 2018, kada je kultna predstava “Tužni princ” proslavila svoj 20. rođendan.

“Predstava je nastala po tekstu lirske bajke Predraga Bjeloševića, a režiju i scenografiju potpisuje poznati tim iz Bugarske, reditelj Biserka Kolevska i scenograf Svila Veličkova. U istoj glumačkoj postavi već 20 godina igraju: Aleksandra Spasojević, Aleksandar Blanić, Duško Mazalica, Slobodan Perišić, Dragan Banjac i Željko Miličević. Predstava je DP RS i pozorišnoj umjetnosti RS otvorila vrata brojnih svjetskih scena”, navodi ona. Podsjetila je da je DP RS na 17. Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu “Banjaluka 2018”, u oktobru ove godine, ugostilo 17 teatara iz 10 država svijeta. Sa druge strane, najznačajnije gostovanje ansambla DP RS ove godine bilo je u Kini.

“Uz pokroviteljstvo Vlade Republike Srpske, u periodu između 11. i 27. avgusta u kineskim gradovima Donguanu i Hejuanu svoju čuvenu predstavu ‘Folklorna magija’ ansambl DP RS odigrao je 11 puta. Osim izvođenja ove predstave, organizovano je i 10 radionica s najmlađom pozorišnom publikom”, prisjetila se Zekanovićeva.

Najigranija predstava u 2018. godini, po njenim riječima, je “Nismo svi letači” s ukupno 32 izvođenja, a zaključno sa 30. decembrom broj izvedenih predstava u DP RS je 215, s ukupno 46.778 gledalaca.

“DP RS već petu godinu zaredom organizuje i humanitarnu kulturno-zabavnu manifestaciju ‘Snješkovo’, tokom koje najmlađi posjetioci imaju priliku da uživaju u bogatom edukativnom programu”, sumirala je bogatu godinu u DP RS Zekanovićeva.