Magazin 19.03.2018.

Dječije pozorište RS: U nedjelju premijera predstave “Šumska čarolija“

ČITANJE: 2 minute

U srijedu, 21. marta 2018. godine u 19 časova na maloj sceni Dječijeg pozorišta Republike Srpske premijerno će biti izvedena predstava za djecu “Šumska čarolija“ po motivima priča i pjesama Branka Ćopića.


Autor dramatizacije je Slaviša Radan, a adaptaciju i režiju potpisuje Željko Kasap.

“Kad sam bio uzrasta kao naša publika koja će gledati ovu predstavu, nije bilo interneta, kablovske televizije sa stotinama crtanih filmova i ostalih čuda modernog vremena. Igrali smo se u potrazi za dobrom pričom – čarolijom, kao Živa vatra u našoj predstavi. Imao sam drugara koji je znao najljepše priče… Zvao se Branko Ćopić. Moja mašta i junaci njegovih priča učinile su da mi dug put od djetinjstva do danas, dok Vam ovo pišem, bude ljepši i lakši. Naučio sam, kao što je i pouka ove naše predstave – da su porodica, dom i iskreno prijateljstvo najvažniji u životu. Hvala Branko, na svim lijepim pričama – zato ovu predstavu posvećujem Tebi. A Vi, moji mladi drugari, ako Vam je mrsko otići u biblioteku, „izguglajte“ na svojim kompjuterima ili mobilnim telefonima: Branko Ćopić. Čitajte njegove priče i doživite čaroliju“ kazao je reditelj Željko Kasap.

Za vizuelni identitet predstave pobrinuo se tim iz Dječijeg pozorišta RS, tako da su scenografija i slikarski radovi djelo Berine Šuščević, kostimograf je Jelena Savić, a idejno rješenje maski i lutaka radio je Zoran Bjelošević.

Kompozitor, po prvi put u Dječijem pozorištu RS je Nebojša Aleksić, a korepetitor Milica Stijepić, dok koreografiju potpisuje dugogodišnji saradnik Dječijeg pozorišta RS, Miljka Brđanin.

Uloge su povjerene su glumcima DPRS: Saši Terziću, Draganu Vučiću, Željku Milićeviću, Snežani Milidrag i Zorani Šuman, koja uz reditelja, Željka Kasapa, pozajmljuje i glas pojedinim likovima.

Predstava traje 50 minuta i namijenjena je za djecu uzrasta od četiri i više godina.