Vijesti 23.01.2016.

Dječiji dom Rada Vranješević muku muči sa naplatom: Dug narastao na 290.414 KM

ČITANJE: 2 minute
dom rada vranjesevic
Dugovanja opština iz RS prema Domu za nezbrinutu djecu “Rada Vranješević” iz godine u godinu su sve veća, pa je tako dug prema ustanovi dostigao 290.414 KM.

Direktor doma Vladimir Kajkut ističe da je to dugogodišnji problem s kojim se ustanova suočava, te da je dug opština u avgustu 2014. godine bio za 100.000 KM manji.

– Prema odluci Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, opštine su dužne da mjesečno uplaćuju 650 KM za smještaj djece bez roditeljskog staranja koja su iz tih opština smještena kod nas. Upravo svodimo račune, jer je početak godine i provjeravamo ko izmiruje obaveze a ko ne. Uglavnom su to iste opštine, a neke od njih vuku dugovanja i iz 2014. godine – rekao je Kajkut.

Prema njegovim riječima, najveći dužnici su Srbac i Zvornik, a odmah iza njih nalaze se Gradiška, Oštra Luka i Bijeljina.

– Srbac ima dug još iz 2014. godine i duguju 43.655 KM. Sa dugom od 30.617 KM, na drugom mjestu je Zvornik – kazao je Kajkut. Ističe da Gradiška ima dug od 29.967 KM, Oštra Luka 25.490 KM i Bijeljina 19.236 KM.

– Troškove štićenika čije opštine ne izmiruju obaveze snosi dom iz vlastitih sredstava, a donacije su te koje nam pomažu da izdržimo ovu situaciju – kazao je Kajkut.

Dodaje da su još prije dvije godine pokrenuli tužbe protiv većih dužnika.

– Tužbe smo pokrenuli protiv onih koji imaju dug veći od 20.000 KM. Nezahvalno je ići sa tužbama, jer se na rješenje dugo čeka, a u tom periodu opštine ponekad i izmire dugove, kao što je to bio slučaj sa Kozarskom Dubicom – ističe Kajkut.

Iz srbačkog Centra za socijalni rad kažu da će do februara izmiriti dug iz 2014, koji iznosi 21.878 KM.

– Time će biti otplaćeno pola duga. Mi smo skoro imali sudsko poravnanje u kojem smo vratili dio novca. Treba imati u vidu da je račun opštine bio blokiran, smanjen nam je i budžet, a i najmanja smo opština sa najviše štićenika. Mi plaćamo i za djecu koju imamo i u Višegradu i Prijedoru. Druge opštine imaju skoro isti dug, a duplo manje štićenika – kazali su u Centru za socijalni rad opštine Srbac.

(Glas)