DJEČJE MUZIČKO STVARALAŠTVO “Mali kompozitor” večeras u Banskom dvoru

Festival dječijeg muzičkog stvaralaštva „Mali kompozitor – Banjaluka 2018“, 12. po redu, biće održan danas u Koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor.

Manifestacija, koja je i najznačajniji projekat Udruženja „Art Puls“, počinje u 17.30 časova. „Mali kompozitor“ je jedinstvene koncepcije i jedini ove vrste u Republici Srpskoj i cijeloj BiH.

Kao jedinstvena kulturno – obrazovna manifestacija, koja je posebno  značajna sa aspekta vaninstitucionalnog obrazovanja djece i omladine, ovaj festival već godinama, prema riječima Mladena Matovića, direktora festivala, omogućava aktivno učešće djece u svakoj njegovoj sferi.

“Djeca su kompozitori, tekstopisci, izvođači, voditelji i jedini žiri na festivalu. „Mali kompozitor“ je jedan od rijetkih festivala sa uporištem u zvaničnom Nastavnom planu i programu za osnovnu školu, te jedini festival koji se u potpunosti realizuje pod okriljem struke. I ove godine je u realizaciju festivala uključeno više od 40 muzičkih pedagoga (univerzitetskih profesora, profesora srednjih i osnovnih muzičkih škola i veliki broj nastavnika Muzičke kulture), što mu daje specifičan dignitet i poseban pedagoško – edukativni karakter”, kaže Matović.

U proteklih 12 godina, festival „Mali kompozitor“ je, dodaje on, prepoznao više od 200 talentovane djece iz čitave BiH „omogućivši punu afirmaciju njihovih muzičkih i literarnih kreacija, te rad sa najboljim muzičkim pedagozima regiona.“

„Mali kompozitor“ se već  godinama bavi i specifičnim oblicima inkluzije djece i njihovih porodica, te sa ponosom ističemo da je UNICEF i ove godine partner našeg festivala. Tema ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana djeteta je „Srećno djetinjstvo“ kao multidimenzionalni koncept koji obuhvata različite aspekte dječijeg blagostanja tokom svih razdoblja dječijeg života – od rođenja do adolescencije. Direkcija festivala „Mali kompozitor“ se aktivno uključila u ovogodišnje tematsko obilježavanje Dana djeteta kroz aktivnost „Plava galerija srećnog djetinjstva“  koja podrazumijeva izložbu predmeta – suvenira koji pojedince podsjećaju na srećno djetinjstvo. Ponosni smo što smo svi zajedno dio velikog UNICEF-ovog tima koji radi na poboljšanju položaja djece, rekao je Matović.

(mondo)

POVODOM KINESKE NOVE GODINE Djeca učila o običajima iz Kine

Radionica „Umjetnost rezanja papira“ i čas kung fua, 16. februara 2019. godine u Muzeju Republike Srpske, okupila je veliki broj djece koji su imali priliku da steknu nove vještine, upravo onakve kakve imaju njihovi vršnjaci u Kini. Naime, riječ je o događaju organizovanim od strane Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci i Muzeja Republike Srpske,

Saradnja Gradske razvojne agencije i Organizacije amputiraca pomaže invalidima

Predstavnici Gradske razvojne agencije Banjaluka i Organizacije amputiraca „UDAS“ potpisali su Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji, a cilj je definisati okvire za saradnju iz domena pripreme i implementacije projekata od zajedničkog interesa, identifikovanje novih izvora finansiranja, te aktivnosti koje su usmjerene na povezivanje partnera na lokalnom i regionalnom nivou. 

BRANKICA RAKOVIĆ: Vratila sam se na fabrička podešavanja

​Zdrav čovjek ima hiljadu želja, bolestan samo jednu, zapisao je ruski književnik Anton Čehov. U to su se, nažalost, uvjerili mnogi, među njima i Banjalučanka Brankica Raković, PR stručnjak, kojoj je prije nešto manje od dvije godine dijagnostikovano maligno oboljenje – Hodgkinov limfom. Iako je možda najlakše boriti se sa strahovima i problemima iza zatvorenih

OVE GODINE I U BANJALUCI Međunarodno takmičenje studenata arhitekture u martu

Međunarodno studentsko takmičenje namijenjeno studentima arhitekture iz cijele Evrope – DOCEXDOCE, ove godine biće održano i na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Takmičenje se održava 6. marta i ovo je njegovo treće izdanje, a pravo učešća imaju svi studenti arhitekture osnovnih i master studija. – DOCEXDOCE se bazira na neuobičajenom konceptu, koji podrazumijeva jednodnevnu

KLUB NOVINARA OSUDIO PRIJETNJE MILOJEVIĆEVOJ: Napad na slobodu javne riječi i demokratiju

Napad na novinara je napad na slobodu javne riječi i demokratiju, i svaki takav napad je neophodno prijaviti i procesuirati, te time posalti jasnu poruku javnosti da je nasilje i zastrašivanje nedospustivo, poručili su novinari i aktivisti na vanrednoj pres konferenciji održanoj, povodom prijetnji novinarki “EuroBlica” i Srpskainfo Milkici Milojević.

Osnivačka skupština organizacije mladih Demos Banjaluka: Izabran odbor mladih koji broji 56 članova

Na osnivačkoj skupštini organizacije mladih Demokratskog saveza (Demos) Banjaluka, koja je održana danas u Banjaluci, za predsjednika je izabran Nikola Ćopić. Skupštini su prisustvovati predsjednik Demosa Nedeljko Čubrilović, potpredsjednik Tomislav Prpos, generalni sekretar Boran Bosančić, predsjednik banjalučkog Gradskog odbora Demosa Slobodan Stanarević, 150 delegata iz svih Mjesnih organizacija, te drugi stranački funcioneri i predstavnici podmlatka

JEDAN OD NAJZNAČAJNIJIH PROJEKATA Na vidiku nastavak gradnje istočnog tranzita

Dugo očekivani nastavak izgradnje istočnog tranzita na potezu od Krfske do ulice Gavrila Principa bi mogao početi ove građevinske sezone. Nedavno je okončan drugi tender za izbor firme koja bi bila zadužena za gradnju te saobraćajnice a preduzeće Putevi RS je kroz odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđaća odlučilo da je najpovoljniju ponudu dostavilo preduzeće Kozaraputevi.