Vijesti 10.02.2016.

Djecu nemoguće spasiti iz čeljusti Islamske države

ČITANJE: 3 minute
djeca islamska drzava
Roditelji iz BiH, koji su svoje maloljetne potomke odveli na sirijsko ratište, na najgrublji način prekršili su prava djece, a u ovakvoj situaciji posebno je dramatična činjenica da je mališane nemoguće izvući sa područja koje kontroliše Islamska država (IS).

Ukratko, ovo je stav javnosti i stručnjaka na informaciju da na teritoriji gdje vedri i oblači trenutno najsvirepija teroristička organizacija, danas živi 29 bračnih parova iz BiH, sa ukupno 70 maloljetnika.

-Ako gledamo pravne aspekte, mislim da je situacija daleko od one da BiH ima mehanizme da vrati, ne samo djecu, nego i roditelje koji su otišli na strana ratišta- kaže Armin Kržalić, direktor Centra za sigurnosne studije iz Sarajeva.

Jedino je, ističe on, preostala mogućnost međunarodne zaštite svojih državljana, te da je BiH u toj sferi mogla nešto da uradi.

-Očito da zaštita nije zatražena i da je sve bilo na dobrovoljnom principu kada je riječ o odlasku djece i roditelja, tako da su ruke institucijama i državi vezane-ocijenio je Kržalić.

Komentarišući, po svemu sudeći, masovno odvođenje mališana iz BiH na ratišta Islamske države, iz Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH naveli su da se u konkretnim slučajevima radi o ekstremnoj zloupotrebi roditeljskih prava i “rđavom” vršenju roditeljskog prava.

Navode da je uspostavljanjem Odjeljenja za praćenje prava djece u Instituciji ombudsmana stvoren jak nacionalni mehanizam za zaštitu prava djece, uključujući i zaštitu od učešća u oružanim sukobima, ali je, kako naglašavaju, sasvim očigledno da država nije preduzela odgovarajuće mjere i aktivnosti kako bi ovom pitanju bilo posvećeno više pažnje.

-Različite psihološke i psihijatrijske studije pokazuju da rat ostavlja dugotrajne posljedice na djecu i adolescente- kazali su u Instituciji ombudsmana za ljudska prava BiH.

Podaci koje je preksinoć objavio magazin “Mreža” pokazuju da je među maloljetnicima iz BiH, koji su otišli na sirijsko ratište, i Zubejr Imširović, koji je imao samo 16 godina kad je poginuo u borbi, i to nakon što su ga sa maloljetnom sestrom u Siriju odveli otac Muharem i majka Edina.

Šokantnih primjera ima još, pa je tako Amir Selimović sa sobom odveo petomjesečnu bebu koju je dobio u braku sa Melihom Delić, te je uputio poziv da i drugi svoju djecu dovedu na teritoriju pod kontrolom IS.

Otkrića pokazuju da su u Siriju otišli i mališani iz svima poznate Gornje Maoče, kao i iz ozloglašenog mjesta Ošve, kod Maglaja, odakle je i Amir Džinić, koji je u Siriji sa suprugom Emirom i čak devetoro djece, s tim što najmlađa kćerkica, kada su tamo stigli, nije imala ni godinu dana!

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, izjavio je juče da je, manje-više, zaustavljen odlazak na strana ratišta.

-Imamo blizu 30 optužnica koje su podignute samo za učešće na stranim ratištima- naveo je Mektić.

Podsjetimo se, 2014. godine na internetu se pojavio video-snimak, koji, po tvrdnji onog ko ga je postavio, prikazuje mališane iz BiH na teritoriji pod kontrolom svirepe paradržave.

(NN)