Vijesti 24.11.2017.

Djecu što prije pripremiti za prihvatanje razlika

ČITANJE: 1 minuta

Centralni događaj obilježavanja Međunarodnog dana dječjih prava u Jevrejskom kulturnom centru “Arie Livne” Banjaluka, koji je ove godine posvećen djeci sa posebnim potrebama, u četvrtak naveče donio je puno zabave i aplauza za sve učesnike.

Svoje umijeće nastupima su pokazali mališani iz Edukativnog centra “Dajte nam šansu – Zvjezdice”, Udruženja “Djeca svjetlosti”, dječjeg vrtića “Sreća”, Dječjeg studija glume “Roda”, kao i učenici OŠ “Ivo Andrić”.

Đorđe Mikeš, direktor Jevrejskog kulturnog centra “Arie Livne” Banjaluka, kazao je da je cilj ovog događaja druženje zdrave djece i djece sa posebnim potrebama.

“Ne treba da izdvajamo ni jednu ni drugu grupu djece, oni zajedno treba da se druže”, istakao je Mikeš.

Ova manifestacija se održava treću godinu u organizaciji Jevrejske opštine i Jevrejskog kulturnog centra u Banjaluci i jedinstvena je na ovim prostorima.

Interes udruženja i institucija svake godine je sve veći. Ove godine događaju se pridružio i Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla, koji su doveli dva dječaka sa Daunovim sindromom.

Udruženje “Djeca svjetlosti”, koje se bavi djecom s autizmom, svake godine daje svoj doprinos ovom događaju.

Učenici OŠ “Ivo Andrić” ove godine predstavili su se ritmičkom tačkom “Ne rugaj se”, koju su izveli na znakovnom jeziku.

“Inkluzija je zastupljena u svim školama. U našoj školi ima djece sa posebnim potrebama. Sad je već potrebno pripremati djecu da prihvate te razlike”, rekla je Dragana Dekić, učiteljica IV3 u OŠ “Ivo Andrić”.

(Nezavisne)