Vijesti 11.12.2015.

Djed Mraz ponovo nepoželjan u Sarajevu

ČITANJE: 2 minute
Deda Mraz
Dio roditelja čija djeca pohađaju vrtić “Djeca Sarajeva” u Sarajevu ne žele da njihovi mališani sa vršnjacima proslavljaju Novu godinu u vrtiću i da prime paketić od Djeda Mraza.

Djed Mraz je nepoželjan gost u pojedinim ustanovama u Sarajevu još od 2008. godine kada su ga istjerale vaspitačice iz jednog od vrtića. Da se od tada ništa nije promijenilo svjedoči inicijativa nekolicine roditelja da djecu koja žele da prime poklone od Djeda Mraza treba taj dan da budu izmještena iz vrtića i škola.

– Neki roditelji ne žele da im dijete primi poklone od Djeda Mraza. OK. Ali, to nije sve. Predlažu da sad ni mi ne slavimo unutar vrtića, tokom radnog dana, da se njihova djeca ne bi osjećala usamljeno i diskriminisano dok čekaju da naša djeca valjda bludniče sa Djeda Mrazom. Slavili smo otkako znam za sebe. Šta sad treba da se krijem? Ne dam vam Novu godinu, ni Djeda Mraza, ni dječiju radost. Ne dam i tačka – napisala je na svom Fejsbuk profilu Emela Burdžović, čije dijete pohađa vrtić “Djeca Sarajeva”.

Njen status je izazvao lavinu komentara na društvenim mrežama, a uglavnom je naišao na podršku.

– Ja sam uz Djeda Mraza odrastao. Niko mi ne može zabraniti da odgajam svoje dijete kako hoću, niti mi ko može nametati islam kakav ja ne poznajem, a odrastao sam i uz njega. Dok god mom djetetu osmijeh na lice stavlja on je dobar djeda – glasio je jedan od komentara.

U javnoj ustanovi “Djeca Sarajeva” juče su kazali da je direktor na službenom putu i da nema telefon.

Direktor Centra za kulturu dijaloga u Sarajevu Sanja Vlaisavljević rekla je da bi zahtjev roditelja koji ne žele da im dijete prima paketiće u vrtiću možda bio i opravdan da se u ovoj i svim drugim ustanovama ne obilježava, poput kakvog državnog praznika, Bajram i ne dijele bajramski paketići.

– Šta u tom slučaju rade djeca Pere, Kate, Marka i svih onih koji ne obilježavaju Bajram? Gdje oni da ostave dijete za Bajram ako slučajno rade kod privatnika, jer vrtić ne radi? Da li njihova djeca treba da uvažavaju ideju multikulturalnosti i obilježavaju Bajram kao njihov praznik – zapitala je Vlaisavljevićeva.

Fetva:

Islamska zajednica BiH je 2010. godine neposredno pred novogodišnje praznike izdala fetvu u kojoj se navodi da Djeda Mraz nije poznat i priznat u tradiciji Bošnjaka te da se naročito bošnjačkoj djeci taj hrišćanski simbol pokušava poturiti kao neutralan lik.

(Glas Srpske)