Politika 04.01.2023.

Đedović: Srbija i Srpska će napraviti snažne pokrete u oblasti energetike

ČITANJE: 2 minute

Ministar rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović čestitala je prestojeći Dan Republike Srpske svim građanima i rukovodstvu Republike Srpske, te istakla da su Srbija i Srpska prirodno upućene jedna na drugu i da je uvjerena da će zajedno napraviti snažne projekte u oblasti energetike.

“Isti smo narod, iako živimo u dve države”, izjavila je Đedovićeva za Srnu.

Prema njenim riječima, energetska kriza dala je dodatni podsticaj Srbiji i Srpskoj da još tješnje sarađuju u energetici, jer su vrlo komplementarne po bogatstvu resursima i po karakteristikama privreda.

Đedovićeva je rekla da je sigurna da će i naredna godina biti u znaku zajedničkih napora ne samo da se Srbija i Srpska bolje izbore sa izazovima krize, već i da rade na sigurnijoj energetskoj budućnosti.

Ona je podsjetila da je najvažniji zajednički projekat – izgradnja Hidroelektrane “Buk Bijela” koji su zajedno započele “Elektroprivreda Srbije” i “Elektroprivreda Republike Srpske”.

Đedovićeva je dodala da je taj projekat pokrenut sa ciljem da Srbija i Srpska povećaju proizvodne kapacitete i sigurnost snabdijevanja s obje strane Drine, korišćenjem potencijala obnovljivih izvora energije.

“Nadam se da ćemo, između ostalog, na primeru ovog projekta, uprkos svim izazovima, moći da pokažemo da možemo zajednički realizovati velike projekte, jer su novi energetski kapaciteti i saradnja, posebno u oblasti obnovljivih izvora energije itekako potrebni cijelom regionu”, naglasila je Đedovićeva.

Ona je istakla da iz njenog ministarstva razgovaraju sa kolegama iz Vlade Republike Srpske i o realizaciji važnih projekta u vezi sa gasifikacijom.

“Srbija i Srpska dele snažnu reku Drinu, ali i snažne prijateljske odnose i uverena sam da ćemo zajedno napraviti i snažne projekte u oblasti energetike, u ovom presudnom trenutku za energetske sisteme zemalja u našem regionu”, rekla je Đedovićeva.

Republika Srpska će 9. januara proslaviti Dan Republike i 31 godina postojanja.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali status konstitutivnog naroda.

(Srna)