Vijesti 02.12.2017.

Djevojčica pretučena dok se vraćala iz škole

ČITANJE: 2 minute

“Dijete mi se vraćalo iz škole kada ju je pretukao drugar iz razreda” – tako za ATV priča majka četrnaestogodišnje učenice iz Kotor Varoša, Nada Jovanović. 

Navodno joj je u oči sasuo prljavu vodu, a onda je udario u glavu i počeo da je davi. Vršnjačko nasilje je odmah prijavila policiji, a dijete je morala da vodi u Hitnu pomoć i kod psihologa.

” On ju je uhvatio za jaknu i počeo je nagurivati pod auto koje je bilo u voznom stanju.  Išamarao je, davio je što je najgore. Kada ju je pustio, onda joj je rekao: ‘Slušaj, ja sam lud i na ovome se neće završiti'”, rekla je majka maloljetne djevojčice Nada Jovanović.

Zato majka pretučene djevojčice strahuje da bi se to moglo ponoviti. Poziv na kućni broj bio je jedini način da razgovaramo sa dječakovim roditeljima, koji jedini mogu da govore u njegovo ime. Umjesto njih, javio se maloljetnik i  odbio je da nam da lične brojeve svojih roditelja. Nada iz svog kontakta s njima  tvrdi da oni  za tu priču ne žele ni da čuju. Zakucala je, kaže, i na vrata škole, ali ni tamo nije bolje prošla.

Razredni starješina osnovne škole u Kotor Varošu, Željko Bibić, nije želio pred kamere. Kratko je poručio da je dječaku već ranije izrekao usmenu opomenu, ali da za slučaj vršnjačkog nasilja možda neće ni biti sankcionisan s obzirom da se sve desilo izvan škole.

Sličan odgovor Jovanovićeva je dobila i od direktorke škole. Tu priču danas je od ekipe ATV-a  čuo  i ministar prosvjete. Obećao je da će pozvati direktorku  i zamoliti je da riješi problem, što je i uradio. Navodno su mu rekli da ne znaju šta se tačno desilo van škole i da na to ne mogu uticati, ali da će uraditi koliko mogu da riješe problem. Do tada će se se za rješenje boriti u policiji.

“Policijski službenici u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, kojima je regulisano postupanje prema maloljetnicima, preduzimaju potrebne mjere i radnje u cilju utvrđivanja svih okolnosti zaprimljene prijave  a u postupak je uključen i nadležni organ socijalnog staranja”, rekla je Marija Markanović, porparolka PU Banjaluka.

Nakon što je  policija  uključila i Centar za socijalni rad, sljedeći korak je da tužilac za maloljetnike sasluša roditelje obe strane. Tako nalažu važeći zakonski propisi.

(ATV)