Region 13.09.2021.

ĐILAS: Merkelova dovela Vučića na vlast, sad kad odlazi iz politike bio bi red da ga povede sa sobom

ČITANJE: 2 minute

Nemačka kancelarka Angela Merkel je dovela Aleksandra Vučića na vlast u Srbiji, podržavala ga je sve vreme i sada kada odlazi iz politike bilo bi pošteno da ga povede sa sobom, ocenio je danas predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas.

Đilas je, na konferenciji za novinare ispred zgrade predsednika Republike, ocenio da je Merkel istorijska ličnost, koja je obeležila epohu u Nemačkoj i u Evropi, iza koje će ostati mnoge stvari, ali njeno nasleđe su i Viktor Orban i Janez Janša i Aleksandar Vučić, prenose agencije.

Ako mene pitate – najviše Vučić. Uz njenu podršku je došao na vlast, mogu da kažem da ga je dovela na vlast. Kada je Boris Tadić, koji je sedeo u istoj ovoj zgradi, tokom njene posete odbio da povuče srpsku policiju sa severa Kosova, Vučić je rekao – ja ću to uraditi, ilustrovao je Đilas.

Prema njegovim rečima, Vučić je prepustio sudstvo kosovskim institucijama, a potom i elektromreže i pozivni broj.

Zauzvrat, dodaje Đilas, Merkel i veći deo Evrope žmurio je na uništavanje institucija, demokratije, kao i na odnos prema ljudima koji slobodno misle, a koji su za Evropu.

Važna im je bila stabilnost, a vidimo dokle je ta stabinost došla i ovde i u celom regionu, kazao je Đilas koji očekuje pobedu socijaldemokrata na nemačkim izborima 26. septembra.

Očekujem novu vladu Nemačke, koja će zaista da se bavi celom Evropom i ovim regionom, ocenio je Đilas i istakao da bi ceo region, uključujući Srbiju, trebalo zajedno da rade sa EU.

Ako ne želite, onda prestanite da usvajate izveštaje Evropske komisija i Evropskog parlamenta kada nikakvih posledica nema po one koji krše evropske norme, poručio je on.

Đilas je uveren da će nova vlada Nemačke, sastavaljena od socijaldemokrata, zelenih i liberala, kao zagovornika proširenja EU, imati drugačiji pristup.

(SB)

Oznake: Dragan Đilas