Politika 24.06.2021.

Đokić: Da li SDA želi da spriječi investiranje u BiH?

ČITANJE: 2 minute

Ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić izjavio je Srni da Republika Srpska u projektu gradnje hidroelektrana na Drini nije uradila ništa mimo zakona i Ustava, već da je sve usklađeno sa propisima, koji su omogućili da se realizuje investicija koja će biti korisna za sve građane u BiH.

Reagujući na zaključke Glavnog odbora SDA, koji je optužio Srbiju za, kako su naveli, učestale uzurpatorske atake na resurse BiH, Đokić je naveo da je riječ o inostranoj investiciji, te upitao da li SDA želi da spriječi investiranje u BiH.

“Da li se SDA dopada miris jedino islamskog kapitala ili mogu tolerisati i miris kapitala koji dolazi iz hrišćanskih država, pravoslavnih ili katoličkih?”, upitao je Đokić.

On je ponovio da je Republika Srpska vodila zakonit postupak i omogućila da kompanija iz Republike Srpske i kompanija iz Srbije, koje imaju podršku svojih vlada, realizuju zajednički energetski projekat.

“Šta je problem ako zajedno investiraju kompanije iz drugih država sa kompanijama iz BiH, konkretno iz Republike Srpske”, naglasio je Đokić.

Prema njegovim riječima, za najoštriju osudu je ovakav napad na ekonomski integritet Republike Srpske, kojoj je sprečava da ima bilo kakvu politiku, da donosi odluke u okviru svojih ustavnih i zakonskih nadležnosti.

“Mi takvu politiku SDA ne prihvatamo. Po ko zna koji put posljednjih decenija, SDA kao stranka bošnjačkog naroda, pokreće destruktivne teme, gdje utvrđuje destruktivne stavove po život u BiH”, poručio je Đokić.

On smatra da SDA očito želi da BiH i sve njene građane održi na nivou siromaštva, što sigurno nije interes naroda kome stranka pripada.

“Uvjeren sam da i njihov narod, kao i svi drugi narodi koji ovdje žive, žele ekonomski napredak i razvoj i potpunu normalizaciju života”, rekao je Đokić.

U zaključcima objavljenim nakon sjednice Glavnog odbora SDA navodi se da izgradnja hidroelektrana na rijeci Drini i aerodroma u Trebinju “predstavlja drastičnu povredu suvereniteta BiH” i “nelegalne aranžmane”.

(Srna, E.M)

Oznake: Petar Đokić