Politika 11.08.2022.

Đokić: Dokapitalizacija Ljubije je ulaganje, a ne prodaja (VIDEO)

ČITANJE: 1 minuta

Dokapitalizacija Rudnika željezne rude “Ljubija” je ulaganje u preduzeće a ne prodaja i ona će biti uspješno završena kada investitor uplati 50, 7 miliona maraka na račun Rudnika, rekao je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva gostujući u Јutarnjem programu naše televizije.

Priče da je to prodaja prirodnog bogatstva su prazne priče a posebno iznenađuje jer dolazi od onih koji su 2004. godine potpisali štetan ugovor kojim je RŽR bio marginalizovan, dodaje Đokić.

Govoreći o rastu energetske efikasnosti i stalnoj borbi protiv klimatskih promjena, naveo je da je Republika Srpska odlučno krenula u proces energetske strategije.

Projekcije Međunarodne agencije za energetiku ukazuju na 2,5 puta viši rast tražnje za električnom energijom do 2050. godine, koja će biti zadovoljena prije svega iz solarne energije, energije vjetra, hidroelektrana, nuklearne energije i prirodnog gasa.

Strategijom razvoja energetike osmišljen je razvoj energetskog sektora zasnovan na principima održivog razvoja, oslanjanju na domaće resurse uz nastojanje uključivanja obnovljivih izvora u što većoj mjeri za podmirivanje vlastitih energetskih potreba, uz podsticanje i uvođenje mjera energetske efikasnosti.

U Strategiji su obrađeni sektori uglja, nafte, gasa, električna energija, obnovljivi izvori energije, energetska efikasnost, toplotna energija i drugo u različitim scenarijima.

Osvrnuo se i na poskupljenja u Srpskoj navodeći da do kraja godine neće biti povećanja cijene električne energije.

(A. S.)