ĐOKIĆ: Izmjenama Zakona o koncesijama uvodimo više reda u toj oblasti

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas u Banjaluci da se Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama želi uvesti više reda u ovoj oblasti.

– Činjenica je da ukoliko neka lokalna zajednica ima negativno mišljenje, onda od koncesije nema ništa. Navedenim zakonskim rješenjem želimo u ovoj oblasti uvesti više reda – rekao je Đokić u Narodnoj skupštini u završnoj riječi o tom zakonskom rješenju.

On je podsjetio da je od koncesionih naknada u prošloj godini uplaćeno u budžet Srpske više od 28 miliona KM.

– Sigurno je da je Srpska imala dobit od koncesionih naknada. Podsjetiću da je za 29 malih hidroelektrana vrijednost radova bila 306 miliona KM – dodao je Đokić.

On kaže da se još više mora voditi računa o realizaciji koncesionih ugovora u Republici Srpskoj.

– Moramo spriječiti svakoga koji želi da djeluje mimo koncesionih ugovora i zakona. Potrebna je dodatna analiza koncesionih ugovora da bi se vidjelo na koji način da budu građeni novi objekti – kaže Đokić.

On je napomenuo da su koncesioni ugovori dostupni javnosti i da će biti objavljeni na sajtu ministarstva koje predvodi.

Narodna skupština razmotrila je ovo zakonsko rješenje.

Preispitati sve ugovore

Klub poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske predložio je danas četiri zaključka na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama, među kojima je zatraženo da bude sačinjen prijedlog mjera kojima će se preispitati svi ugovori o koncesijama i status aktivnosti predviđenih ugovorima.

Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica naveo je da ovaj zaključak glasi – Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu Srpske i nadležna ministartva da u narednih šest mjeseci sačine prijedlog mjera kojima će se preispitati svi ugovori o koncesijama i status aktivnosti predviđenih ugovorima.

“Drugi zaključak glasi – Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu Srpske i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da, u skladu sa strateškim dokumentima iz oblasti djelatnosti i prostornim planom Republike Srpske, urade analizu hidropotencijala na vodotocima i u skladu s tim prateća dokumanta strateškog značaja bazirana na principima integralnog upravljanja vodama i korišćenja vodnih snaga na prostoru Srpske”, rekao je Mazalica u Narodnoj skupštini.

Prema njegovim riječima, treći zaključak glasi – Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu Srpske i nadležna ministarstva da, uz učešće Komisije za koncesije, trenutno obustave razmatranje svih novih inicijativa za planiranje malih hidroelektrana, sve dok ne budu realizovana prva dva zaključka.

“Četvrti zaključak glasi – Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu i nadležna ministarstva da preispitaju i izmjene postojeći sistem podsticaja proizvodnje električne energije iz ove vrste obnovljivih izvora električne energije”, dodao je Mazalica i napomenuo da je SNSD predložio i amandman na navedeno zakonsko rješenje.

Šef Kluba poslanika Demosa u Narodnoj skupštini Republike Srpske Spomenka Stevanović rekla je da su zaključci SNSD-a dobri, ali da je u ovoj oblasti treba početi sa radiklanim i energičnim radom kako bi situacija bila poboljšana.

Ona je pročitala prijedlog zaključka Demosa koji glasi – Narodna skupština zadužuje Vladu Srpske da u roku od 90 dana izvrši analizu zakonske regulative i predloži njihovu promjenu s ciljem potpune zabrane izgradnje malih hidroelektrana.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić rekao je da su prihvatljivi zaključci SNSD-a, ali da se njihovim usvajanjem ništa neće promijeti u oblasti koncesija.

“Neće se promijeniti ništa zato što smo neodgovorni prema resursima iI nemamo kvalitetnu koncesionu politiku”, kaže Stanić.

(Srna)

PROTEST ZBOG NAJAVLJENIH MJERA U BEOGRADU: Neredi ispred Skupštine Srbije

Protest ispred Skupštine Srbije protiv novih najavljenih mjera na suzbijanju virusa korona oteo se večeras poslije 22 sata kontroli. Okupljeni su srušili zaštitnu ogradu ispred skupštine, pale baklje, a pripadnici policije su se sklonili u jednom trenutku, javlja izvještač Tanjuga sa lica mjesta. Ispred skupštine je haos, a kada je masa nagrnula na skupštinu, policija

Predstavnički dom izglasao izmjene Izbornog zakona za Mostar

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je večeras u Sarajevu po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH koji će omogućiti provođenje lokalnih izbora u Mostaru. Riječ je o zakonu koji će, kada ga usvoji Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, građanima Mostara omogućiti da glasaju na lokalnim izborima nakon dva izborna ciklusa. Za

Đoković se vratio treninzima

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković trenirao je na terenu svog teniskog centra na Dorćolu. Srpski igrač se tako, poslije tačno dvije nedelje koliko je proveo u izolaciji, vratio na teren. Novak tenis nije igrao praktično od Adrija tura u Zadru, koji je prekinut poslije saznanja da jedan od učesnika, Bugarin Grigor Dimitrov, ima virus korona.

DODIK: Nebojša Šešlija dobra opcija za pobjedu u Istočnoj Ilidži

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da opština Istočna Ilidža zaslužuje da ima pravo vođstvo, da korespondira sa republičkim i gradskim organima vlasti i da pokuša učiniti sve da riješi važne infrastrukturne probleme kako bi obezbijedila što bolje uslove za sve stanovnike ove lokalne zajednice. Dodik je, pozdravljajući večeras potpisani koalicioni sporazum sedam političkih stranaka

PLAŽE U CRNOJ GORI PUSTE: Konobar u smjeni zaradio svega 1 evro (FOTO)

Sezona u Crnoj Gori nikada nije doživjela ovakav krah, usljed pandemije koronavirusa i zatvaranja granica. Društvenim mrežama kruže fotografije pustih plaža. Tako je, recimo, plaža u Bečićma potpuno prazna, a ne samo što na ležaljkama nema nikoga, već je sve potpuno pusto, prenosi Kurir. Gepostet von Podgoricki vremeplov am Dienstag, 7. Juli 2020 Ugostitelji se žale

DRVAR: Odblokiran magistralni put, građani poručili da će nastaviti proteste

Magistralni put Drvar – Bosansko Grahova, koji je danas nekoliko stotina Drvarčana blokiralo u znak protesta zbog otpada iz Italije koji je dovezen na područje opštine Drvar, večeras je odblokiran.  Okupljeni građani su poručili da će protesti biti nastavljeni sve dok otpad ne bude uklonjena sa područja ove opštine. Načelnik opštine Drvar Dušica Runić rekla

JEDAN RADNIK ZARAŽEN Korona virus i u Parlamentu BiH

Korona virus ušao je u Parlamentarnu skupštinu BiH, a prema informacijama koje su Patriji potvrđene iz Službe za zajedničke poslove jedna osoba zaražena je virusom kovid-19. Navodno je riječ o zapolenom u Sektoru za finansije Parlamentarne skupštine BiH. U BiH je do danas registrovano 5.621 lice inficirano virusom korona, preminulo je 207 osoba, a oporavilo