ĐOKIĆ: Moramo sačuvati integritet partije

Predsjednik Socijalističke partije Republike Srpske, Petar Đokić istakao je da uživa apsolutno povjerenje svih organa partije i da se u SP ne događa ništa.

– Događa se nešto što je posljedica ishitrenog, nerazumnog poteza koga je načinila manja grupa poslanika naše partije u Narodnoj skupštini Republike Srpske kada su samoinicijativno, bez najave bilo kom partijskom organu, sami izašli u javnost sa nekim zahtjevima, koji ustvari, kao zahtjevi pripadaju nekom političkom organu koji je za to nadležan – istakao je Đokić.

Rekao je da su zatim i organizovali sjednicu Izvršnog odbora i pozvali poslanike da govore na toj sjednici.

– Dali smo im određene spoznaje o tome gdje se trenutno nalazimo, dali im mogućnost da govore. Oni nisu imali hrabrosti da se suoče sa mišljenjem svojih partijskih kolega, napustili su sjednicu i otišli na pres konferenciju – naveo je Đokić u emisiji Telering.

Dodao je da sam taj potez govori da je to sve već bilo pripremljeno.

– Dakle, to je bio jedan direktan pokušaj puča male grupe ljudi koja je imala za cilj da destabilizuje partiju i da na taj način partija bude nepripremljena, obezglavljena pred izbore – smatra predsjednik Socijalističke partije.

Istakao je da je to bio cilj onima kojima ne odgovara rezultat koji je SP dobila na prošlim opštim izborima kada su dobili sedam mandata.

– Izborni zakon BiH je štetan po demokratske procese i principe u ovoj zemlji. Da su ovo mandati kojima upravlja naša politička partija ovo se nikada ne bi desilo – poručio je Đokić.

Naveo je da su iznesene brojne neistine.

– Kažu afera ova, afera ona. Ne znam šta mi sve nisu pripisali. Vjerovatno je to bio uvod u to da bi se ovaj čin, na ovaj način desio –  da dođe do promjena u samom vrhu naše partije. Da se potisnu oni koji imaju podršku i povjerenje članstva – smatra Đokić.

Istakao je da ima punu podršku Ivice Dačića, predsjednika SP Srbije.

– Što se tiče Milorada Dodika, on je rekao da je njemu partner SP i da on uvažava odluke i organe naše partije. To je sasvim dovoljno i to i mi želimo. Da se niko ne miješa u unutrašnja pitanja naše partije – rekao je Đokić.

Naveo je da je Aktiv mladih SP na njegovoj strani i da ima punu podršku.

– Oni su se već oglasili i dali punu podršku mjerama koje smo donijeli – dodao je Đokić.

Istakao je da su se pomenute odluke morale donijeti.

– Moramo sačuvati integritet partije. Moramo sačuvati njenu čast i njen javni ugled – poručio je Đokić.

Đokić je naglasio da odluka Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu ugrožava ustavnu poziciju Republike Srpske unutar BiH.

– Ustavni sud BiH sada pokušava da preuzme ulogu drugih organa, onu ulogu koju on nema. Želi da bude ustavotvorac i da uspostavlja novu praksu koje do sada nije bilo – ističe Đokić.

Đokić kaže da je u pitanju namjera da se imovina koja pripada Srpskoj, odnosno imovina koju na isti način ima FBiH, sada izuzme od Srpske i da se evidentira kao imovina koja pripada Bosni i Hercegovini.

– Dejtonski mirovni sporazum, i kroz njega Ustav Bosne i Hercegovine, ima jasno je definisao pitanje nadležnosti nad imovinom i za imovinu i to je u nadležnosti entiteta – naveo je Đokić.

Istakao je da entiteti uređuju imovinska pitanja i vode evidencije o svojoj imovini.

– Postoje, naravno, brojna otvorena imovinska pitanja u ovoj zemlji i naši organi rade na tome da se ta pitanja rješavaju. Ovaj put Ustavni sud je na osnovu apelacije koju je podnijela grupa narodnih poslanika iz Srpske, pokrenuo to pitanje i evo imamo sada tu odluku – rekao je Đokić.

Naveo je da odluka još nije objavljena, ali da je donesena, i ovaj put preglasavanjem sudija iz Srpske.

– Po našem tumačenju, Ustavni sud nije imao nadležnost da donosi takve odluke. Drugo, takve odluke se ne mogu ni donositi jer u BiH još nije jasno definisano pitanje razgraničenja, međuenitetska linija, i dok se to pitanje ne definiše ne mogu se razmatrati niti okončavati pitanja koja su imovinskog karaktera – naveo je Đokić.

On je rekao da se Ustavni sud bavio onim oblastima u kojima nije nadležan.

– Ustavni sud BiH sada uzima ulogu koju je u jednom vremenu imao, ili sebi sam nezakonito uzeo visoki predstavnik, koji je jedno vrijeme imao praksu da donosi razne vrste odluka iz nadležnosti drugih organa. Nemamo više takvu praksu djelovanja visokih predstavnika, jer je on shvatio da ne postoji više prostora za to. Pošto postoji vrlo jasan stav da se takve njegove odluke više ne mogu i neće provoditi, onda su se sada prebacili na teren da takve odluke donosi Ustavni sud BiH i mi smatramo da je takav rad nedospustiv – rekao je Đokić.

Smatra da je i ova odluka koju je donio Ustavni sud BiH politički veoma štetna.

– Kažem politički, jer ona duboko zadire u sferu ukupnih odnosa, posebno političkih. Podstiče novi oblik nepovjerenja prema tim institucijama BiH i odvaja nas od normalnog načina života i rada tih institucija – poručio je Đokić.

(RTRS)

Sporna noćna autobuska linija

Prikupljanje potpisa građana za uvođenje noćne autobuske linije, koju sprovode Mladi demokratskog progresa (MDP), najvjerovatnije je uzaludna. Naime, nije sporna lokacija na kojoj traže podršku građana, ali navodno to ne rade po proceduri iz Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi.  Iz izvora bliskim Stručnoj službi Skupštine grada Banjaluka došla je informacija da se prikupljanje potpisa

Igokea savladala Sparse

Košarkaši Igokee savladali su Sparse 100:76 u zaostaloj utakmici 14. kola Premijer lige BiH. Samo dva dana nakon sto su u finalu poraženi od sarajevskog tima u finalu Kupa Mirze Delibasica, ekipa Dragana Bajića ostvarila je ubjedljivu pobjedu. Aleksandrovčani su utakmicu prelomili u trećoj četvrtini koju su dobili 25:12. Najefikasniji u pobjedničkoj ekipi bio je

ZEMLJA INVESTITORU, DVORANA GRADU Banjaluka ima plan za izgradnju novog simbola

Izgradnja kongresne-konferencijske i koncertne dvorane mogla bi se finansirati tako što će Grad potencijalnom investitoru, kao kompenzaciju za radove, ponuditi gradsko zemljište koje se nalazi u produžetku pomoćnog terena Gradskog stadiona.  Gradnja ovog multifunkcionalnog objekta se najavljuje već nekoliko godina, ali za sada se nije spominjao tačan način finansiranja te velike investicije. Do sada se

DAN FUDBALA RS: Darko Milunović odlikovan Zlatnom plaketom

Tradicionalni deveti po redu “Dan fudbala Republike Srpske” održan je u utorak, 18. februara 2020. godine u Kristalnoj dvorani hotela “Bosna” u Banjaluci sa početkom u 12.00 časova. Fudbalski savez Republike Srpske prepoznao je napredak u FK “Rudar-Prijedor”, te je rad Upravnog odbora ovog kluba nagrađen u vidu specijalne nagrade. Darko Milunović, predsjednik UO FK

Objavljen snimak privođenja uhapšenog policijskog inspektora u Banjaluci (VIDEO)

Nenad Grujić i Jelena Florijan, policijski službenici Odjeljenja za privredni kriminalitet PU Banjaluka, uhapšeni su danas u okviru akcije “Sirano”, a sumnja se da su uzeli mito od minimalno 20.000 KM. Cifra koju su, kako se sumnja, uzimali za mito mogla bi biti i veća, saznaju “Nezavisne novine”. Iz MUP-a RS je, uz navođenje inicijala,

Za 150 učenika u Dragočaju izvedena obrazovna predstava “Saobraćajne čarolije”

Predstavnici Auto-moto saveza RS i Ministarstva unutrašnjih poslova RS posjetili su danas OŠ “Desanka Maksimović” u Dragočaju, gdje je za više od 150 učenika prvog, drugog i trećeg razreda izvedena interaktivna saobraćajno-obrazovna predstava “Saobraćajne čarolije”. Predstava je izvedena u sklopu republičke preventivne kampanje “Budi vidljiv, ne budi figura”, koja se do kraja februara sprovodi širom