Politika 13.06.2022.

Đokić: Politika Dodika, Stevandića i mene doprinijela da se po Srpskoj ne može udarati kao po vreći

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić rekao je da je na sastanku u Briselu vođen razuman dijalog o svim važnim pitanjima.

– Јasno je rečeno šta je karakter ovog sastanka. Prije ovog sastanka smo imali odrđeni vid komunikacija o eventualnom dokumentu koji bi se mogao naći – rekao je Đokić na konferenciji za novinare.

Istakao je da se ne mogu prihvatiti nekakve ocjene izvan Dejtonskog sporazuma.

– Lider SNSD-a Milorad Dodik, predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić i ja smo se tako ponašali. Sastanak nije bio takav da je na nas vršen pritisak, a uvjeren sam da je naša politika tome doprinijela da se po Republici Srpskoj više ne može udarati kao po vreći, i to je velika promjena u odnosu što je bilo nekada i što je sada – naveo je Đokić.

On kaže da su iz EU planirali da 24. i 25. juna imaju sastanak na ovu temu i da razmatraju ozbiljno pitanje davanja statusa kandidata Ukrajini, Gruziji i Moldaviji.

Đokić ističe da je BiH daleko ispred ove tri države i da bi bila šteta da i ona ne dobije status kandidata.

Iz tog razloga, kako dodaje on, vodili su računa da ne ugroze status BiH.

– Borenović je imao potpuno drugačiji pristup, govorio je stvari koje veze nemaju sa temom. Razumijem da smo u predizbornoj kampanji i da je nemoguće očekivati da će vlast i opozicija na nekom sastanku biti jedinstveni. Nešić je bio korektan i pokazao je spremnost da se zajedno dogovaramo – istakao je Đokić.

On kaže da se Mišel ponašao korektno i s uvažavanjem svih učesnika sastanka.

Đokić je ponovio da nisu pristali da u dokumentu stoji da je “Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu”.

(A. S.)