Politika 19.12.2022.

Đokić: Potpuno stabilno snabdijevanje energentima u Srpskoj

ČITANJE: 1 minuta

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da je u ovom trenutku u Srpskoj snabdijevanje svim energentima potpuno stabilno, te da će i u narednoj godini biti razvijani brojni energetski projekti.

Đokić je istakao da Ministarstvo i Vlada Srpske čine sve da takvo stanje ostane i u narednoj godini.

“Srpska ima više vrsta energenata, električnu energiju, naftu i sve njene derivate, i gas”, rekao je Đokić novinarima u Brodu dodajući da u ovom trenutku Srpska nema najava da će nastati poremećaji u snabdijevanju tečnim energentima.

On je istakao da je Elektroprivreda Republike Srpske u stanju proizvesti dovoljne količine električne energije za snabdijevanje tržišta Srpske.

“Preduzimamo sve mjere da to snabdijevanje bude stabilno i da bude povoljno”, rekao je Đokić.

Govoreći o budućem upravljanju proizvodnim energetskim objektima Republike, Đokić je naveo da je u toku postupak angažovanja renomirane konsultantske kuće koja će raditi studiju o trenutnom pogonskom stanju i spremnosti postojećih proizvodnih objekata.

On je rekao da će se izvršiti i procjene o tome koje rekonstrukcije je potrebno učiniti da bi proizvodni objekti i u budućnosti bili u normalnom režimu rada.

“U toku je velika energetska tranzicija koja se provodi na globalnom nivou i mi moramo u tome da učestvujemo i da dajemo nove odgovore zbog čega su nam potrebne dodatne analize”, istakao je Đokić.

(Srna)

Oznake: Petar Đokić