Politika 27.05.2021.

ĐOKIĆ: Potreba za visokim predstavnikom u BiH odavno prevaziđena

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Socijalističke partije (SP) Petar Đokić smatra da je odavno prevaziđena potreba da u BiH postoji visoki predstavnik i tako organizovana kancelarija OHR.

BiH se nalazi već u 26 godini mira i za ovo vrijeme mi smo izgradili demokratske kapacitete i uredili demokratske odnose da možemo funkcionisati sami – rekao je Đokić Srni povodom imenovanja njemačkog diplomate Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika u BiH.

On je rekao da je trenutna praksa političkih odnosa u BiH takva da je stalno Republika Srpska izložena pritiscima da odustane i odstupi od same sebe, što niko u Srpskoj neće prihvatiti.

– Ne vidim smisao da uopšte postoji visoki predstavnik, niti da se bira novi. Ako ga već hoće birati, onda bi njegov izbor trebalo da bude usklađen sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, a to znači da ga izabere Savjet bezbjednosti UN i onda bi on imao legitimitet predstavnika međunarodne zajednice – istakao je Đokić.

On navodi da, ukoliko nema saglasnosti ključnih država koje su garanti i najsnažnija podrška Dejtonskom mirovnom sporazumu svih prethodnih godina, onda se postavlja pitanje u kakvim okolnostima se bira i promoviše važnost novog visokog predstavnika u BiH, koju ulogu i u kakve odnose dolazi novi visoki predstavnik.

(Srna/SB)

Oznake: Petar Đokić