Politika 12.07.2020.

ĐOKIĆ POZDRAVIO ODLUKU CIK-a: Selakovom SPS-u zabranjeno učestvovanje na izborima pod tim imenom

ČITANJE: 1 minuta

Na današnjoj sjednici u Sarajevu Centralna izborna komisija BiH (CIK)  donijela je Odluku o utvrđivanju prava korištenja naziva političke partije SPS u izborne svrhe za lokalne izbore 2020. godine, kojom se zabranjuje Selakovom SPS učestvovanje na lokalnim izborima pod tim nazivom. 

Korištenje ovakvog naziva Selakovom SPS moglo bi zbuniti i dovesti u zabludu birače, smatraju u CIK-u.

U obrazloženju CIK stoji da Selakov SPS, koji je registrovan 26.02.2020, nema pravo koristiti naziv Socijalistička partija Srpske – SPS u izborne svrhe – pod kojim je i podnijela prijavu, jer se radi o partiji sličnog naziva prvoosnovane Socijalističke partije, registrovane 20.07.1993.

Predsjednik Socijalističke partije (SP) Petar Đokić pozdravio je odluku CIK, naglasivši da je SP od početka ukazivala na uzurpiranje svoga imena “od strane takozvanog Selakovog SPS”, piše “Srpskainfo”.

“Ova odluka je u potpunosti očekivana i jedina ispravna. Socijalistička partija je samo jedna u Republici Srpskoj i BiH i nećemo dozvoliti bilo kome da uzurpira naše ime i prezime staro 27 godina, naše simbole i parole”, rekao je Đokić za “Srpskainfo”.

On je naglasio da je ovakvog stava i Socijalistička partije Srbije i njen lider Ivica Dačić, koji je nedavno još jednom poručio da priznaje samo jednu Socijalističku partiju u Republici Srpskoj i BiH, u čijem osnivanju su učestvovali socijalisti sa obje strane Drine i kojoj daju punu podršku u daljem djelovanju.

(N.S/ Banjaluka.net)