Politika 03.12.2022.

Đokić: Ustavni sud BiH želi da kazni RS jer ima bolja rješenja

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik SP-a Petar Đokić rekao je da Ustavni sud BiH, odlukom da poništi Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakon o dopunama Zakona o republičkoj upravi, želi da kazni Srpsku za njen napor da o određenim pitanjima, gdje je vidljiv zastoj u funkcionisanju institucija, organizacija i organa BiH, nađe bolja rješenja.

Đokić je istakao da je politički motivisana odluka Ustavnog suda BiH da poništi zakone kojima Republika Srpska želi da prevaziđe probleme u radu institucija na nivou BiH.

“Ko zna koji put skandalozna je i besprimjerena odluka Ustavnog suda BiH, koji radi u krnjem sastavu, da se bavi tako krupnim pitanjima i poništava zakone koji su doneseni u Narodnoj skupštini Republike Srpske a na osnovu Ustava Republike Srpske i Ustava BiH”, rekao je Đokić novinarima

On je naveo da je u oba dokumenta vrlo jasno napisano koje su nadležnosti Republike Srpske za određena pitanja.

“Nevjerovatno je da je Ustavni sud BiH podlegao politici pritisaka koji dolazi iz Sarajeva i određenih krugova iz međunarodne zajednice i da se ponovo ostrvio na Republiku Srpsku, želeći da je na taj način kazni za njen napor da o određenim pitanjima, gdje vidljiv zastoj u funkcionisanju institucija, organizacija, organa BiH, nađe bolja rješenja”, rekao je Đokić.

On je dodao da je Republika Srpska upravo tim zakonima, koje Ustavni sud BiH hoće da poništi, pronašla način kako može da prevaziđe probleme u oblastima zbog kojih su doneseni, a na osnovu punih ovlaštenja koja proizilaze iz Ustava Republike Srpske i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“I sada svi će htjeti da kritikuju stav Republike Srpske koja kritikuje one koji ruše Ustav, a, ustvari, svi pokušavaju da se sakriju iza Ustava i iza Dejtonskog sporazuma”, naglasio je Đokić.

On je rekao da će vlast Republike Srpske pronaći način za ovakvo djelovanje Ustavnog suda BiH i da će urediti svaki segment života u BiH na bolji način nego što je on to danas, a u skladu sa odredbama Ustava.

“Mi ne želimo rušiti Ustav da bismo gradili neku poziciju za Republiku Srpsku”, dodao je Đokić.

Ustavni sud BiH donio je odluku da ukine Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakon o dopunama Zakona o republičkoj upravi, jer, kako je naveo, nisu u skladu sa Ustavom BiH.

(Z.M)