Politika 27.12.2020.

ĐOKIĆ: Vjerujem da će ostali partneri poštovati činjenicu da je SP važan stub vladajuće koalicije

ČITANJE: 3 minute

Predsjednik Socijalističke partije /SP/ Petar Đokić rekao da je ova partija na lokalnim izborima osvojila 83 odbornička mandata, tri manje nego prije četiri godine, ali da je zadovoljan postignutim rezultatima.

Đokić je naveo da su dobili glasove u svakoj opštini Republike Srpske, kao i da imaju nekoliko odbornika u opštinama zapadnog dijela Federacije BiH – Petrovca, Drvara, Glamoča i Grahova.

Pred početak sjednice Izvršnog odbora Glavnog odbora SP, koja se danas održava u Doboju, Đokić je izrazio uvjerenje da je SP izuzetno važan stub koalicije u Srpskoj.

“Vjerujem da će i ostali partneri poštovati tu činjenicu, kao i što mi poštujemo njih. Želimo da saradnja bude sačuvana i u narednom periodu”, izjavio je Đokić.

On je naveo da je danas održana sjednica Izbornog štaba dobojskog odbora SP koji je, kako je rekao, spreman na bilo koju formu ponavljanja izbora na kojima će ostvariti još bolje rezultate.

Predsjednik Gradskog odbora SP-a Srđan Todorović, koji se ispred ove partije kandidaovao za gradonačelnika, uvjeren je da će CIK donijeti jedinu pravičnu odluku i ponoviti izbore u Doboju.

On je najavio da će po prikupljanju dokumentacije nadležnim institucijama dostaviti prijave protiv pojedinih članova biračkih odbora zbog uočenih izbornih neregularnosti, a protestno okupljanje održano 24. decembra nazvao je “isceniranim”.

CIK BiH nije objavio rezultate lokalnih izbora u Doboju, a na sjednici 19. novembra usvojio je zaključak o pokretanju postupka utvrđivanja povreda pravila izbornog procesa ili izbornih prava na biračkim mjestima u izbornoj jedinici Doboj.

Predstavnici dobojskih odbora PDP-a, DNS-a, SDS-a, Narodnog pokreta “Banjaluka zove” i SP-a su 17. novembra, zbog, kako navode, uočenih izbornih nepravilnosti, potpisali zajednički zahtjev o ponavljanju lokalnih izbora u ovom gradu koji je dostavljen CIK-u.

“OHR nepotreban, treba ga ugasiti”

Predsjednik Socijalističke partije /SP/ Petar Đokić smatra da institucija visokog predstavnika u BiH treba da konačno bude ugašena, jer je nepotrebna i prevaziđena.

Đokić je istakao da oni, najviše Bošnjaci, koji podržavaju instituciju visokog predstavnika griješe prema sebi, svojim strankama i narodu kojem pripadaju.

“Nametanje bilo kakvog stava i mišljenja je apsolutno neprihvatljivo, a očito je da visoki predstavnik želi da nametne neko zakonsko rješenje u BiH”, rekao je Đokić novinarima, komentarišući najavu visokog predstavnika Valentina Incka da je pripremio prijedlog zakona kojim bi se u BiH zabranilo negiranje genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Đokić je poručio da predstavlja politički apsurd da visoki predstavnik poslije 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporzuma pokreće inicijative i nameće zakone.

On smatra da je uloga visokog predstavnika odumrla u BiH i da ta pozicija konačno treba da se ugasi.

Prema njegovim riječima, u BiH treba osnažiti domaće institucije, kao i ideju da svi žele živjeti u saradnji, miru i stabilnosti, koji su osnova za kvalitetniji život.

“Već 25 godina živimo u miru, bez incidenata i sukoba, bez dramatičnih situacija i to je sasvim dovoljno da se zaključi uloga i visokog predstavnika i OHR-a, jer narodi koji ovdje žive su shvatili da je rat završen”, izjavio je Đokić.

(Srna)

Oznake: Petar Đokić