Region 03.09.2020.

Đukanović: DPS prihvata demokratsku volju građana

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Demokratske partije socijalista /DPS/ Milo Đukanović rekao je da DPS prihvata demokratsku volju građana u Crnoj Gori i spreman je da bude najjača opoziciona stranka.

Đukanović je naveo da je Demokratska partija socijalista prihvatila nezvanične rezultate izbora i čestitala konkurentima, te istakao da u DPS-u vjeruju da se za svoje programske ciljeve i za neke principe razvoja demokratskog društva moraju boriti i kada su vlast, i kada su opozicija.

“Ne pada nam na pamet da polemišemo sa izbornom voljom građana. Mi ćemo je poštovati i za svoju politiku ćemo se boriti jednako strastveno iz opozicionih klupa”, rekao je Đukanović za austrijsku ORF TV.

On je naveo da formiranja vlade tek treba da počne i da će se vidjeti da li tročlana koalicija koja je osvojila 41 mandat može da formira vladu i preuzme odgovornost za vršenje izvršne vlasti u Crnoj Gori.

Komentarišući optužbe da DPS stoji iza incidenata u Pljevljima i da izborne komisije hoće da mijenjaju rezultate ponavljanjem izbore, Đukanović je rekao da spekulacija nikad nije nedostajalo na političkoj sceni Crne Gore.

“I sada, kada su ovi izbori u pitanju, postojala je spekulacija da će Demokratska partija socijalista braniti vlast svim sredstvima, nezavisno od izborne volje građana. Kao što vidite, od toga nema ništa”, naveo je Đukanović, dodajući da opcija DPS-a nije da bilo kakvim postizbornim inženjeringom dovede u pitanje ono što je neupitna demokratska činjenica.

On tvrdi da su “poruke Moskve su ohrabrile retrogradne politike u regionu, tako da je oživio velikosrpski nacionalni projekat koji pretenduje da obezbijedi neku kompenzaciju Srbiji za izgubljeno Kosovo”.

“Naravno da je tu Crna Gora prva željena meta velikosrpskog nacionalizma”, rekao je Đukanović, navodeći da će Crna Gora morati sa tim da se nosi i nakon ovih izbora.

(Srna)