Region 16.12.2022.

Đukanović potpisao Zakon o predsjedniku, neće zvati mandatara Lekića na konsultacije

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović saopštio je danas da je potpisao Zakon o predsjedniku, te da neće pozvati mandatara za sastav nove vlade Miodraga Lekića na konsultacije, jer, kako je rekao, ne želi da učestvuje u primjeni neustavnog zakona.

– Zakon je potpisan, ustavna obaveza predsjednika ne ostavlja ni najmanje prostora za tumačenje. Ne želim da se pridružim horu onih koji ruše Ustav i državu – rekao je Đukanović na konferenciji za novinare u Podgorici.

On je naveo da će se u vezi sa raspuštanjem Skupštine Crne Gore konsultovati sa savjetnicima.

– Skupština je 1. novembra usvojila izmjene Zakona o predsjedniku. Reakcije koje su uslijedile, pokazivale su da je riječ o neustavnoj inicijativi. U potpunosti dijelim takvo stanovište. Vođen time, vratio sam zakon na ponovno odlučivanje – podsjetio je Đukanović.

Skupština Crne Gore ponovo je u ponedjeljak, 12. decembra, usvojila izmjene Zakona o predsjedniku, kojima je predviđeno da će se mandatarom za sastav vlade, ukoliko ga predsjednik države ne predloži, smatrati kandidat koji ima jasnu podršku većine poslanika.

Izmjene su predložili poslanici Demokratskog fronta, a usvojene su glasovima 41 poslanika parlamentarne većine, dok su tri bila protiv.

(Srna/SB)