Region 17.03.2023.

Đukanović raspisao vanredne parlamentarne izbore u Crnoj Gori

ČITANJE: 2 minute

Crnogorski predsјednik Milo Đukanović raspisao je vanredne parlamentarne izbore u Crnoj Gori za 11. jun.

“Svi su svјesni duboke političke i institucionalne krize koju je proizvela neodgovorna većina. Istrajno sam se držao Ustava, da ne doprinesem tome. Dvadesetog avgusta Vladi je izglasano nepovјerenje. Od tada je tekao rok, da se do 19. septembra predloži mandatar. Za to se nisu stekli uslovi. Neki se nisu odazvali na konsultacije, niti dostavili potpise kojima bi podržali kandidata. Ubijeđen sam da je najbolje bilo skraćenje mandata i raspisivanje izbora”, rekao je i nastavio:

“Umjesto toga, promjenljiva većina pribjegla je neustavnom djelovanju i donijela izmjene Zakona o predsjedniku. Vratio sam ga na ponovno odlučivanje. Uprkos upozorenjima, kontroverzni zakon je usvojen. Ukazom sam proglasio zakon koji je stupio na snagu i proizvodi pravna dejstva. Poznato je kako se završio pokušaj formiranja Lekićeve vlade. Stoga su se stekli uslovi da saglasno Ustavu, član 92 stav 3 donesem ukaz o raspuštanju parlamenta. Primjenjujući član 92 stav 5, donio sam odluku o raspisivanju izbora za 11. jun.”

Đukanović je juče donio ukaz o raspuštanju Skupštine, pozivajući se na ovlašćenja koja mu da je član 92 Ustava Crne Gore. Na pitanje novinara da obrazloži jučerašnju odluku, crnogorski predsjednik je rekao da se pozvao na Ustav i “vrlo jasnu normu”.

“Da li sam se pozvao na Zakon o predsjedniku, za koji sam kazao da je neustavan i da me ne obavezuje? Taj zakon je dio pravnog sistema, i biće dok ga Ustavni sud ne isključi, a isključiće ga. Ozbiljan odnos me navodi na ovaj rezon – taj zakon je dio pravnog sistema, šta god ja o njemu mislio. Oni koji su ga kreirali stvorili su neka neustavna rješenja. Na današnji dan taj zakon je važeći. Bez ikakvkog poziva na taj zakon, s pozivom na Ustav, predsjednik ima pravo da ukazom raspusti parlament. To je razumljivo i čisto tumačenje, nakon detaljnog sagledavanja s timom pravnika. U ukazu se zakon ne pominje, pozvao sam se direktno na član 92 Ustava”, istakao je.

U međuvremenu, građanski pokret Ura Dritana Abazovića i SNP Vladimira Jokovića podnijeli su Ustavnom sudu Crne Gore inicijativu kojom traže suspenziju ukaza predsjednika Mila Đukanovića o raspuštanju Skupštine.

Inicijativu su, saznaju podgoričke Vijesti, potpisali  poslanici postavgustovske parlamentarne većine.

Ukupno 41 poslanik traži od Ustavnog suda da donese privremenu mjeru kojom će suspendovati odluku predsjednika do trenutka kada bude izabran novi šef države na izborima koji se održavaju u nedjelju, 19. marta i njegovog stupanja na tu dužnost.

(Agencije)