Region 08.12.2022.

ĐUKANOVIĆ: Srbija i Republika Srpska zastupnici Rusije na Balkanu

ČITANJE: 1 minuta

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović optužio je Srbiju i Republiku Srpsku da predstavljaju zastupnike Rusije na Balkanu.

Na panelu u organizaciji evropskih socijaldemokrata u Beču, izjavio je da je “2016. godine u Crnoj Gori Rusija pokušala da sprovede državni udar, kako bi je spriječila da se pridruži NATO-u”.

Uprkos tome što nije uspjela, Đukanović navodi da je “bilo očekivano da se Rusija neće lako pomiriti sa šamarom koji je dobila od jedne male Crne Gore”.

– I nije se pomirila. Ona je vodila svoj hibridni rat svih ovih godina – rekao je Đukanović dodajući da su onda nastupili ruski saradnici iz regiona.

– Ne zaboravite da je Rusija za te četiri godine instalirala dvije svoje baze za vođenje hibridnog rata u regionu, u Srbiji i RS. To samo slijepac ne želi da vidi – poručio je Đukanović.

Rusija je razvila svoj uticaj u brojnim oblastima, da ima razvijene medijske, obavještajno-sigurnosne strukture, ali i privredno-energetske strukture i da zloupotrebljava pravoslavnu crkvu u regionu, dodaje on.

– Nije ni čudo da male zemlje kao što je Crna Gora nisu u potpunosti uspjele da se odupru takvoj agresiji – zaključio je Đukanović na skupu Partije evropskih socijalista, prenosi Avaz.

(SB)