Region 30.07.2022.

ĐUKANOVIĆ: Vlada Crne Gore će biti oborena ako Abazović potpiše Temeljni ugovor sa SPC

ČITANJE: 2 minute

Ukoliko se potpiše Temeljni ugovor za koji smo jasno ocijenili da je protivan državnim interesima Crne Gore, ovakav kakav je usvojen u Vladi, nema nikakve sumnje procesuiramo inicijativu za smjenu Vlade, rekao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

“Parlament nastavlja da funkcioniše, on radi, mi zakazujemo izbore”, rekao je u intervjuu za N1.

Na pitanje da li će se kandidovati na narednim izborima u Crnoj Gori godine, Đukanović odgovara: “Nisam još uvijek o tome odlučio. U susret izborima ću sam i sa svojim saradnicima procijeniti da li smo obezbijedili ono što je temelj građanske Crne Gore”.

Komentarišući izjavu crnogorskog premijera Dritana Abazovića da će sljedeće sedmice da se glasa za Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, Đukanović je rekao da to za njega nije iznenađenje.

“Gospodin Abazović se opredijelio, prilično iznenada, da preformuliše prioritete vladine agende, tako da je umjesto ispunjavanja obaveza iz poglavlja 23 i 24. u prvi plan doveo potpisivanje o pitanjima od zajedničkih interesa Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve. Opredijelio se da ne obavi jedan konsultativni proces prije nego što Vlada donese odluku”.

Na pitanje koji je odgovor DPS-a na ovu odluku, Đukanović kaže: “Mi mislimo da u tekstu ugovora nisu dovoljno zaštićeni državni interesi Crne Gore. Logično je bilo očekivati da se nakon toga incijativa procesuira u parlamentu zbog drugog stava koji smo zauzeli, da ćemo biti adaptibilni u procesuiranju te inicijative dajući prioritet potencijalnim dogovorima u parlamentu koji su vezane za pravosuđe, koji su preduslov bismo deblokirali pregovarački proces”, rekao je Đukanović.

“Ukoliko bi se potpisao ugovor koji je protivan nacionalnim interesima i ustavno pravnom sistemu Crne Gore, tu nema više manevarskog prostora i idemo u parlament sa inicijativom za izglasavanje nepovjerenja vladi. Istovremeno, to će biti naš pristup, nećemo ići na skraćivanje mandata parlamentu, upravo da bismo sačuvali parlament u stanju funkcionalnosti sa većinom koja bi obezbijedila da se izaberu pravosudni organi”, objasnio je Đukanović.

Na pitanje da li pada vlada kada Abazović potpiše temeljni ugovor, Đukanović odgovara potvrdno.

“Da, ako se potpiše ugovor za koji smo jasno ocijenili da je protivan državnim interesima Crne Gore, ovakav kakav je usvojen u vladi, nema nikakve sumnje procesuiramo inicijativu za smenu vlade. Parlament nastavlja da funkcioniše, on radi, mi zakazujemo izbore”, kaže on.

(SB)