Region 02.01.2021.

Đukanović vratio Zakon o SPC na ponovno odlučivanje

ČITANJE: 1 minuta

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović vratio je na ponovno odlučivanje zakone koje je donijela Skupština na sednici 29. decembra 2020. godine, a među njima je i Zakon o slobodi vjeroispovjesti. Prilikom donošenja odluke pozvao se na član 94 stav 1 Ustava.

Đukanović je, navodeći razloge za odluku, podsetio da je shodno članu 90 stav 3 Poslovnika Skupštine propisano: “Kvorum se utvrđuje primenom elektronskog sistema za glasanje, na način što je svaki poslanik dužan da se lično identifikuje (prijavi) ubacivanjem identifikacione kartice u poslanički pult na svom sedištu ili na osnovu evidencije generalnog sekretara Skupštine”, piše Nova.rs

“Stoga je otvoreno pitanje da li je prilikom početka predmetne sjednice i usvajanja njenog dnevnog reda postojao kvorum, a samim tim i pitanje demokratskog legitimiteta, kao i usaglašenosti usvojenih zakona sa Ustavom Crne Gore i važećim pravnim propisima”, naveo je Đukanović u dokumentu upućenom predsedniku parlamenta Aleksi Bečiću.

Ukazao je i na “otvoreno pravno pitanje” konstatovanja prestanka mandata poslaniku Filipu Adžiću i potvrđivanja mandata Suade Zoronjić, s obzirom na, kako navodi, većinski donešenu negativnu odluku Državne izborne komisije, “kao i na ukupnu parlamentarnu praksu u Crnoj Gori da se mandat člana Parlamenta potvrđuje tek na predlog tog nezavisnog institucionalnog autoriteta.”

Očekivalo se da Đukanović neće potpisati sporni zakon o SPC nakon što je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Dragutin Papović  rekao da predsednik Crne Gore Milo Đukanović neće potpisati izmjene Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

(Nova.rs)