Region 01.08.2022.

Đukina denacifikacija: Jeftina, ali opasna i prejaka reč koja može da ubije

ČITANJE: 5 minuta

PIŠE: Danilo Savić

Od kada je Rusija pokrenula vojnu operaciju (da vam bude lakše da razumete – rat) protiv Ukrajine, zvanični Kremlj maligno je označio da to nije nikakav sukob, već denacifikacija. Uvodne nedelje rata vođene su pod ovom parolom, a nekada sveti pojam borbe protiv nacizma odjednom je dobio prizvuk koji više niko ne koristi 9. maja za Dan pobede.

Prvi ko se osmelio da u ovom kontekstu upotrebi pojam denacifikacije, te da kaže ono što misli određeni, radikalski deo javnosti u Srbiji, bio je funkcioner SNS Vladamir Đukanović koji je napisao na Tviteru da će Srbija biti prinuđena da krene u denacifikaciju Balkana.

„Sve mi se čini da će Srbija biti prinuđena da krene u denacifikaciju Balkana“, napisao je Đukanović, dodavši da se ipak „nada da greši“.

Za nekoliko sati probudili su se duhovi devedesetih, a sve je kulminiralo tenzijom na Kosovu usled koje su se građani prikovali za svoje televizore i čekali da se saopšti kako je opasnost prošla.

Na svu sreću, sukob je izbegnut, a Đukanović je kao “zahvalnicu” za tvit dobio prekor vrhuške SNS, pa je na televiziji sa nacionalnom frekvencijom javno istupio i rekao da je pogrešio. Oprost stranke možda je dobio, ali kroz samo nekoliko tvitova Đukanović je uspeo da uzburka balkansko more koje je ozbiljno nemirno, a ovakve izjave ga vode u buru, nikako na sigurnu obalu. Ili kako kaže izreka, “ubiće nas prejake reč”.

Vojno-politički analitičar Aleksandar Radić naglašava da je na delu snažna „psihološko-propagandna“ operacija vladajuće partije i napominje da je lako pojedinim funkcionerima da daju ovako krupne izjave.

„Kod nas se stvorila veštačka povezanost sa denacifikacijom u Rusiji, koja je velika sila rešena da radikalno promeni stvari i videćemo kako će se to završiti. Mi nismo u toj poziciji, imamo ograničene resurse, okruženi smo NATO zemljama. U takvoj poziciji mora da se vodi reč o svakoj reči i delu, ali naravno da se to kod nas ne čini. Ovde je na delu snažna psihološko-propagandan operacije vladajuće partije prema domaćem javno mnjenju“, objašnjava naš sagovornik.

Radić napominje da je upotreba vojske kod nas „tabu tema“ i dodaje da se sve oko vojske kod nas završava time što visoki zvaničnicima stegnu ruku vojnicama na određenim događajima.

“O vojsci priča neko ko u biografiji nema dan vojnog roka”

„Vojska treba da ostvari političku viziju, a ja vas pitam da li je mi imamo uopšte? U domenu je političke fantastike da mi uđemo vojno na teritoriju Kosova i Metohije i preuzmemo vojnu vlast od NATO. Jedan deo ljudi na javnoj sceni olako dozvoljavaju sebi da pričaju o upotrebi vojske, a kada biste im pretresli biografije videli biste da nemaju ni vojni rok, a da ne govorimo da su bili deo nekakvih vojnih dejstava“, podvlači Radić i dodaje:

„Lako je pojaviti se na televiziji i mahati desantom na Kosovo polje i misliti da to neće imati nikakvu odgovornost“, zaključuje Radić.

Politikolog i novinar Boris Varga kaže za Nova.rs da su ovakve izjave izuzetno opasne i da predstavljaju deo šire ideologije, odnosno ideje „srpskog sveta“ koji se neretko koristi u javnosti. Kada je reč o konkretnoj izjavi Vladimira Đukanovića ističe da je ovako puta njen cilj bio ka kosovskom pitanju.

„Ovakva izjava bila je očekivana, barem za one analitičare koji prate Zapadni Balkan i prostor bivše SFRJ. Mi imamo situaciju u kojoj je Zapad, odnosno EU dozvolila da uporedo sa procesom pregovora sa Srbijom, ali i da tokom procesa Otvorenog Balkana i Berlinskog procesa postoji jedna antidemokratska, proruska, revizionistička ideja koja se zove ‘srpski svet’. To je obnovljena ideja ‘Velike Srbije’ koji je privremeno i prinudno bila poražena“, priča naš sagovornik.

Varga napominje da ova ideja u uslovima rata u Ukrajini postaje izuzetno opasna.

“Srbija spremna da uradi ono što je radila početkom devedesetih”

„Ideja povratka ideje Velike Srbije kroz ‘Srpski svet’ jeste nešto što govori o tome da je Srbija spremna da uradi ono što je radila početkom devedesetih radila. Na svu sreću, u pitanju je više propaganda nego realne aktivnosti koje mogu da izazovu veliki sukob nalik na kraju prošlog veka, kada je sto bilo daleko opasnije. Sa druge strane, da ovakve ideje i izjave mogu da stvore permanentne političke krize, to je izvesno“, podvlači politikolog.

Naš sagovornik osvrnuo se i na poslednja istraživanja javnog mnjenja u kojima su građani Srbije neskriveno na strani ruske strane.

“Stvara se društvo koje je naklonjeno Rusiji, antievropski raspoloženo sa autokoratskom svešću. To je nešto što će izazvati političku krizu, to je nesumnjivo. Srpski svet prati ruski svet i to je dugoročno opasna ideja. Sve je to jedna opasna ideologija u korist koje je bila Đukanovićeva izjava, uz koju idu pojedine izjave. To će se sada dozirati po potreba. Ova Đukanovićeva izjava bila je u službi krize na Kosovu. Dalje će se dozirati kao pritisak na Zapad i pritisak da se odgodi rešavanje statusa Kosova”, zaključuje naš sagovornik.

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam kaže za Nova.rs da ovakve, ali i izjave sličnog sadržaja mogu da samo da “doliju ulje na vatru” u inače kriznom području.

“Rukovodstvo Srbije pokušava da skrene pažnju sa teme usklađivanja spoljne politike sa EU, a ovako se stvaraju veštački krizne situacije. Takve izjave i ophođenja su prilično opasne u jednom regionu koji ima dosta kriznih tačaka. Nikako nije dobro da bilo koji od naših zvaničnika doliva ulje vatru, naročito u kriznim situacijama. Ponavljam, takve izjave su neodgovorne”, ističe naš sagovornik.

Na pitanje da li ga iznenađuje ovakve izjava Đukanovića, koji je visoki funkcioner SNS, Popov odgovara da to nažalost nije ništa novo, već da je to narativ prepoznatljiv i u tonu ministra Aleksandra Vulina.

“Nažalost, mi smo do sada imali i izjave ministra Vulina koja je pozivaju na realizaciju ideje srpskog sveta, a ovo je jedan nastavak priče koje može biti opasna za javno mnjeje jer ono stalno živi u atmosferi podgrejane tenzije”, zaključuje naš sagovornik.

(nova.rs)