Region 09.01.2023.

Đurić: Kurti mora biti sankcionisan odlučno i bez oklijevanja

ČITANJE: 1 minuta

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić poručio da su najnoviji događaji na Kosovu i Metohiji samo simptom da se samoproglašeno Kosovo sve više udaljava od demokratije, a premijer Aljbin Kurti svaki dan potvrđuje da je najbolji učenik režima iz devedesetih godina prošlog vijeka.

– Nešto mora da se uradi. Ovaj Božić nas je još jednom podsjetio – u pitanju su nevini ljudski životi, ponekad i životi djece, a tako i budućnost čitavog jugoistočnog krila Evrope – rekao je on.

Đurić je naveo da je Kurtijev san da klinički eksploatiše tragediju u Ukrajini, koja, kako je podsjetio, podržava teritorijalni integritet Srbije uključujući i pitanje Kosova i Metohije, kao i da Srbija nedvosmisleno podržava teritorijalni integritet Ukrajine.

Prema njegovim riječima, svima je jasno šta Kurti radi, a Srbija će nastaviti da traži mir i da bude spremna da zaštiti svoj narod ako zatreba.

– Da bi se vratila za sto, Kurtijeva vlada mora biti sankcionisana zbog svog nepredvidivog ponašanja od međunarodne zajednice i pojedinačnih vlada. Došlo je vrijeme da se to učini odlučno i bez oklevanja koristeći sva raspoloživa politička i ekonomska sredstva – rekao je Đurić.

On je za “Kosovo onlajn” naveo da to znači da samoproglašeno Kosovo mora da se vrati na kolosjek sprovođenja postojećih sporazuma, da se ponovo izgradi povjerenje u dijalog koje je poljuljano i da se gleda u budućnost umjesto u prošlost.

– Predstojeća posjeta regionu američke delegacije na visokom nivou koju predvodi savetnik Derek Šole je više nego dobrodošla prilika za upravo korak u tom pravcu – smatra Đurić.

(Srna/A.M.)

Oznake: Marko Đurić