Vijesti 02.02.2021.

DL PLAKAT: Netačne optužbe gradonačelnika, BEGIĆ: Komunalna naknada nije plaćena

ČITANJE: 5 minuta

U vezi sa izjavama gradonačelnika Banjaluke od 31.1.2021. godine, kompanija DL Plakat oglasila se saopštenjem koje prenosimo u cijelosti.

Kompanija „DL Plakat“d.o.o. Banjaluka posluje više od 17 godina, a od 30.11.2019. godine nalazi se u vlasništvu Bogoljuba Zeljkovića.

Trenutno kompanija ima 14 stalno zaposlenih radnika kojima se u skladu sa zakonom redovno izmiruju sve obaveze. Na ime komunalnih taksi prema Gradu Banja Luka i zakupa površina, u prethodnih pet godina naša kompanija uplatila je 247.404 konvertibilne marke. Za 2020. godinu, uprkos virusu COVID-19 i otežanom poslovanju, izmirene su sve obaveze prema Gradu Banja Luka, tačnije uplaćene su naknade po pitanju komunalnih taksi, zakupa zemljišta i ostalih dadžbina.

Optužbe gradonačelnika Grada Banja Luka, a u vezi sa navodnim nelegalnim bilbord površinama, koje su prema njegovim tvrdnjama u vlasništvu naše kompanije, nisu tačne. Naime, naše reklamne površine imaju validnu dokumentaciju ili su u procesu legalizacije.

Primjera radi, bilbord na objektu Eurospleta, koji je između ostalog bio predmet optužbe od strane gradonačelnika, nije u vlasništvu naše kompanije, već je u vlasništvu „Eurosplet Šop“ d.o.o. čiji je vlasnik Ilonka Milanović, supruga Saše Milanovića, visokorangiranog člana Partije demokratskog progresa (PDP).

U ovom slučaju, naša kompanija je zakupac navedene površine, te smo po ugovoru dužni da plaćamo mjesečnu naknadu za iznajmljivanje, a obaveza zakupodavca je da plaća sve obaveze prema Gradu Banja Luka. Ovim se ukazuju kao neosnovane i neargumentovane optužbe na račun naše kompanije, u vezi sa navodnim oštećenjem budžeta Grada zbog neprijavljivanja navedene reklamne površine, jer je dato, obaveza zakupodavca „Eurosplet Šop“d.o.o. Svakako, da je postojala dobra volja Gradske administracije da se čuje i druga strana , što je smatramo civilizacijska tekovina svake javne politike, rado bismo učinili dostupnom svu potrebnu dokumentaciju u cilju potvrđivanja naše teze.

Takođe, iznosi koje je iznio gradonačelnik Banjaluke, u pogledu navodnog oštećenja budžeta Grada Banjaluka, čak ni pod fikcijom da su sve reklamne površine nelegalne, nisu tačni, te smo uvjereni da su dati visoki iznosi svijesno izneseni, u cilju dezavuisanja javnosti i skretanja pažnje iste sa obećanja građanima, koje je sadašnji gradonačelnik iznio u predizbornoj kampanji.

Netačno je i da se gore navedene bilbord pozicije iznajmljuju u iznosima od po nekoliko hiljada maraka na mjesečnom nivou. Bilbord površine se iznajmljuju za nekoliko stotina maraka, te u vezi s tim, gradonačelnik Banjaluke opet iznosi netačne informacije ili postoji mogućnost da je on lično unajmljivao reklamne površine, kod drugih kompanija, po većoj cijeni, što svakako ne predstavlja tržišnu cijenu.

Konstatujemo još jedan primjer elementarnog neznanja gradonačelnika i njegovog tzv. revizorskog tima, s obzirom na to da postoji više vrsta reklamnih medija, te da se za svaki obračunavaju različite takse u odnosu na kvadraturu i zonu u kojoj se nalazi reklamna površina, od čega zavisi i cijena njihovog iznajmljivanja. Samim tim, njegova računica nema nikakvog smisla.

Stava smo da su predmetne izjave gradonačelnika, odraz politikantstva i motivisane sa ciljem, ne spriječavanja bilo kakvog štetnog djelovanja po budžet Grada Banjaluka, već progonom bližih ili daljih srodnika lica koja gradonačelnik cijeni političkim protivnicima, što je oblik diskriminacije, a na čiju zaštitu se gradonačelnik svakodnevno poziva u svojim političkim govorima. Dokaz tome jeste činjenica da gradonačelnik nije pominjao druge kompanije koje se bave djelatnošću kojom se bavi „DL PLAKAT“d.o.o. Banjaluka, a ističem da „DL PLAKAT“d.o.o. u svom radu postupa zakonito i da se poslovanje istog subjekta ili pozicija na tržištu , ne razlikuje od drugih kompanija iz iste branše.

Važno je napomenuti da je u posljednjih mjesec dana otežano poslovanje naše kompanije, uslijed svakodnevnih inspekcijskih kontrola, te smo uvjereni, cijeneći javni istup gradonačelnika, da se date kontrole preduzimaju po direktnom nalogu gradonačelnika. Svakako, kompanija „DL PLAKAT“ d.o.o. je , kako do sada, tako i ubuduće, opredijeljena za poštovanje zakona i ostvarenje principa vladavine prava kao osnovnog elementa pravne države, no protivnici smo zloupotrebe prava i zloupotrebe javnih institucija zarad ostvarivanja ličnih političkih ambicija, politikantstva i dnevnopolitičkih tema.

Nadležni trebaju imati u vidu da svojim neargumentovanim postupcima otežavaju naše poslovanje u najznačajnijem periodu godine kada je u pitanju OOH oglašavanje.

Naposljetku, zaključno ističemo da stojimo na raspolaganju za sve potrebne informacije i ovim putem bismo zamolili da se ubuduće ne iznose podaci koji su netačni i neprovjereni, jer se na taj način znatno narušava ugled firme, a smatramo da rad Gradske uprave ne bi trebalo da bude politički, već u interesu kako građana, tako i privrednih subjekata, što i sam gradonačelnik u svojim izjavama promoviše.

Hvala na pažnji !

Begić: Grad oštećen za 720.000 KM

Odbornik u Skupštini grada Banjaluka Ivan Begić na društvenim mrežama je objavio video snimak u kojem otkriva čiji su nelegalno postavljeni bilbordi u Banjaluci.

– Ovdje se u strogom centru grada nalazi Gradska uprava i kabinet predsjednika Republike Srpske sa pogledom na nelegalno postavljene bilborde firme ,,DL plakat“, koji nisu Gradu plaćali komunalnu naknadu od oko 1500 KM godišnje, za tri plakata 4500 KM godišnje, a imam saznanja da nisu plaćene 16 godina, od 2004. godine, čime je Grad oštećen za oko 72 000 KM, priča u video snimku Begić.

Begić dodaje da ova firma bez dozvole u ekstra zoni grada ima 30 takvih bilborda, samostojećih svjetlećih vitrina te da je oštetila Grad za 16 godina oko 720.000 KM.

– DL plakat je firma Bogoljuba Zeljkovića, sina Dodikove rođene sestre, otkriva Begić.

(SB)